Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súkromníci zarobia, štát opäť rozdáva milióny
Zdielať na

Súkromníci zarobia, štát opäť rozdáva milióny

BRATISLAVA / Ústredie práce bude rozdávať posledné peniaze, v opačnom prípade by prepadli. Samozrejme nie zo svojho vrecka, ale z eurofondov. Balíček pre zamestnávanie mladých do 29 rokov sa totiž ešte nevyčerpal, a preto Ústredie práce pripravuje poslednú výzvu pre firmy, ktoré by chceli dať mladým prácu a nemuseli za ich platiť odvody.

Nečerpáme eurofondy

Slovensko má do konca roka 2015 využiť z peňazí Európskej únie ešte viac ako 5,4 miliardy eur. Štát má v rámci spolufinancovania projektov do konca budúceho roka z vlastných prostriedkov zaplatiť viac ako 927 miliónov eur. 

Do konca roka 2014 musí Slovensko využiť zo zdrojov Európskej únie spolu 290 miliónov eur. Peniaze majú byť prerozdelené do oblasti informatizácie, vzdelávania, výskumu a vývoja a životného prostredia.

Mladí do 29 rokov

Ústredie práce práve kvôli nevyčerpaným peniazom v eurofondoch pripravuje poslednú výzvu pre spoločnosti, ktoré by chceli zamestnať mladých ľudí do 29 rokov. Nemuseli by pritom za nich platiť odvody. Často sa vraj stáva, že absolventi škôl nevykročia do sveta pracujúcich tou správnou nohou. "Viacerí mladí ľudia strácajú prvé zamestnanie veľmi rýchlo," ozrejmuje minister práce Ján Richter. 

Rezort práce im preto chce vytvoriť zadné dvierka. Minulý rok sa vďaka programu zamestnalo viac ako 11 tisíc mladých ľudí. Rezort práce si spočítal, že nevyužil ešte minimálne 9 miliónov eur z eurofondov. Tie budú od budúceho mesiaca priklepnuté vo forme dotácii spoločnostiam, ktoré budú chcieť zamestnať mladých.

"Pôjde opäť o osoby vo veku do 29 rokov evidované na úrade práce, ktoré keď ten zamestnávateľ zamestná, tak bude musieť udržať ich pracovné miesto po dobu minimálne 18 mesiacov," ozrejmuje hovorca Ústredia práce Slovenskej republiky Peter Zeman.

Firmy si budú vyberať

Počas prvých dvanástich mesiacov bude štát za firmu navyše platiť minimálnu mzdu a aj odvody za zamestnanca. Práve toto sa nepozdáva analytikom, pretože zvýhodňovaní budú podľa nich zase len ľudia z určitej skupiny.

V praxi to znamená, že ak na pohovor príde 30-ročný a 29-ročný kandidát, dá spoločnosť prednosť 29-ročnému kandidátovi, pretože zaňho budú mať dotácie od štátu. S 30-ročným sa s najväčšou pravdepodobnosťou ani baviť nebudú, len ho na päte otočia domov. "Jedná sa o nesystémové opatrenie, ktoré v praxi len znevýhodní 30 ročného uchádzača o prácu oproti 29 ročnému, na ktorého dostane zamestnávateľ dotácie," dopĺňa Ján Dinga, analytik INESS.

Modernizáciu zaplatia eurofondy

Dopravný podnik mesta Košice nezaháľal a z eurofondov chce čerpať až 38 miliónov eur, ktoré plánuje minúť na projekt Obnova vozového parku električiek. Mesto by sa rado vynovilo o 28 električiek. 

Taktiež Fakultná nemocnica v Trnave plánuje modernizáciu svojich priestorov a financovať by to chcela z eurofondov. Nemocnica plánuje nakúpiť prístroje, digitalizovať RTG pracoviská a rekonštruovať pavilóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy