Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Korupcia je národným športom... a má byť prepojená na najvyššie miesta
Zdielať na

Korupcia je národným športom... a má byť prepojená na najvyššie miesta

BRATISLAVA / Eldorádo. Takto nazvala fungovanie našich eurofondov pred asi dvomi rokmi šéfka Európskeho sociálneho fondu. Po kontrole z Bruselu sme za katastrofálne chyby v euro projektoch museli vrátiť späť milióny eur. Nehovoriac o hanbe a trestných oznámeniach. Podľa odborníka pohybujúceho sa v tejto oblasti sa na tomto "podnikaní" slušne nabalilo mnoho ľudí, vrátane politikov.

Odborník: Bez úplatkov to nejde

Ak sa chcete dostať za vytúženú métu, musíte sa vzdať aspoň desiatich percent. "Tí, ktorí o tom nevedia, tak ľudia z týchto sietí si ich nájdu, ponúknu im svoje služby. Ten, kto chce žiadať eurofondy zistí, že v tejto krajine to bez toho nefunguje," hovorí odborník na eurofondy Ján Rudolf.

Ak by sme vyčerpané eurofondy za minulé obdobie zaokrúhlili len na 5 miliárd € a hovorili o 10-percentnej provízii, do súkromné vrecka odišlo 500 000 000 €. "Tí ľudia sú častokrát napojení na najvyšších ústavných činiteľov, najvyšších politikov. To sú ministri, štátni tajomníci, generálni riaditelia sekcií a rôzni dohadzovači blízki politikom či politickým stranám," tvrdí Rudolf.

Upozornenie od Európskej komisie

Na Eldorádo nás upozornila aj Európska komisia. Sociálne podniky, predražené analýzy či projekty, ktoré ani nemali byť schválené. I za to sme museli vracať niekoľko miliónov eur. Bývalé vedenie vtedy prijímalo opatrenia, aby sa zamedzilo korupcii, porušovaniu zákonov či klientelizmu. Po dvoch rokoch sa však nič nezmenilo...

"Zdokonaľujeme napríklad systémy na preverovanie žiadateľov a hodnotiacich subjektov. Skúmame konflikty záujmov alebo preverujeme finančnú či administratívnu kapacitu žiadateľov," uviedla Veronika Husárová z tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

"V tejto problematike sa nič nezmenilo. A nevidím ani nejaké pozitívne náznaky, že by malo prísť k zlepšeniu. Je to strašne prepolitizované a všetky tieto chápadlá stále fungujú," dodáva Rudolf. Korupcia v eurofondoch nie je záležitosťou len ministerstva práce. Dokazujú to aj čísla, ktoré z roka na rok narastajú. 

Trestný čin poškodzovania záujmov Európskych spoločenstiev

Rok Prípady
201129 prípadov
201240 prípadov
Začaté trestné stíhania v roku 201277 prípadov
Spôsobená škoda 3 962 858 €

Zdroj: noviny.sk

Problémom je aj to, že nikto na nikoho nič nepovie. "Minulý rok eviduje Národná kriminálna agentúra 99 trestných činov," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy