Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Korupcia na Slovensku je rozšírená, myslí si 90 % Slovákov
Zdielať na

Korupcia na Slovensku je rozšírená, myslí si 90 % Slovákov

BRATISLAVA / Obyvatelia Slovenska existenciu korupcie vnímajú výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu. O tom, že v krajine je korupcia rozšírená, je presvedčených 90 percent občanov Slovenska. Konštatuje sa to v prvej správe Európskej komisie (EK) o boji proti korupcii, podľa ktorej tento názor v rámci celej EÚ zastáva 76 percent obyvateľov.

21 % Slovákov sa stretlo s korupciou

Zo správy ďalej vyplýva, že až 21 percent občanov Slovenska sa v ostatných 12 mesiacoch osobne stretlo s korupciou, alebo boli svedkami korupcie. Na Slovensku považuje korupciu za prekážku v podnikaní 66 percent zástupcov podnikateľov. EK vo svojej správe ďalej konštatuje, že Slovensko vynaložilo značné úsilie na zlepšenie protikorupčného právneho rámca pre trestné právo a verejné obstarávanie.

Viacero faktorov však obmedzuje účinnosť protikorupčných opatrení, a to problémy s právnymi predpismi, pocit chýbajúcej nezávislosti zložiek súdnictva a úzke prepojenie medzi politickou a podnikateľskou elitou, uvádza sa v správe. EK navrhuje, aby Slovensko posilnilo nezávislosť súdnictva a aby predovšetkým presne vymedzilo kritériá, na základe ktorých možno predsedov a podpredsedov súdov odvolať z funkcie.

Zlepšenie transparentnosti

Komisia takisto navrhuje, aby sa zlepšila transparentnosť financovania politických strán na miestnej a regionálnej úrovni. Pokiaľ ide o zneužívanie fondov EÚ, komisia odporúča, aby sa posilnili mechanizmy kontroly s cieľom predchádzať vzniku konfliktov záujmov. Ako sa ďalej uvádza v správe, korupcia v členských štátoch Európskej únie znamená pre európske hospodárstvo náklady vo výške približne 120 mld. eur ročne.

Správa ukazuje, že korupcia si vo všetkých členských štátoch zaslúži väčšiu pozornosť. Dokazujú to výsledky prieskumu Eurobarometra o postojoch Európanov v súvislosti s korupciou. Viac ako polovica Európanov (56 percent) si myslí, že úroveň korupcie v ich krajine za uplynulé tri roky vzrástla. Každý dvanásty Európan (8 percent) uviedol, že v ostatných 12 mesiacoch zažil korupciu alebo bol jej svedkom.

Korupcia podkopáva dôveru občanov

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová uviedla, že korupcia podkopáva dôveru občanov v demokratické inštitúcie a právny štát, poškodzuje európske hospodárstvo a pripravuje štáty o veľmi potrebné príjmy z daní. Dodala, že členské štáty v oblasti boja proti korupcii dosiahli pokrok, ale správa Európskej komisie naznačuje, že je ešte potrebné vyvinúť ďalšie úsilie.

Vo svetovom rebríčku z decembra 2012 o vnímaní korupcie, ktorú robilo Transparency International sa Slovensko umiestnilo na 62. mieste. Spomedzi štátov Európskej únie je to 5. najhoršie umiestnenie. Horšie skončili Rumunsko, Taliansko, Bulharsko a Grécko. REPORTÁŽ TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy