Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Krádežou údajov z karty si muži chceli prilepšiť
Zdielať na

Krádežou údajov z karty si muži chceli prilepšiť

BRATISLAVA / Každý z nás používa bankomat. Avšak nie každý si ho aj obzrie. Na strednom Slovensku sa pohybujú dvaja muži, ktorí v priebehu niekoľkých sekúnd na bankomat nainštalujú zariadenie aj s kamerou. Následne vaše údaje na karte skopírujú a môžu zneužiť.

Pátranie po dvoch mužoch

Kopírovacie zariadenie, takzvaný skimmer, našli v bankomate v Dobrej Nive, ale tiež v Žiari nad Hronom. Polícia pátra po dvoch mužoch, ktorých zachytili priemyselné kamery.

Muži sa priviezli na striebornom audi TT. Do bankomatu nainštalovali zariadenie na kopírovanie údajov z karty spolu s minikamerou. Zhodou okolností však prišli zrovna tento bankomat na druhý deň naplniť a skimmer odhalili. "Dvaja muži sú podozriví z neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. 

Okamžite zatknutí

Keď sa vynaliezaví muži chceli po zariadenie vrátiť, skončili hneď v rukách polície. Podľa všetkého by malo ísť o mužov pôvodom z Bulharska alebo Rumunska.

Banka o probléme vedela. Kvôli bezpečnosti klientov v takýchto prípadoch postupuje zablokovaním karty. Avšak odhaliť páchateľov je veľmi ťažké. Skopírovanou kartou totiž môžu platiť aj na opačnom konci sveta.

"Klientom radíme, že si klient pri zadávaní PIN kódu zakryje rukou klávesnicu. Klienti sú v takomto prípade chránení, ak sa preukáže, že išlo o skimming, banka klientom peniaze vráti," uviedol hovorca banky Štefan Frimmer.

Banky overujú údaje

Zamestnanci banky, pokiaľ tušia problém, kartu preventívne zablokujú a následne kontaktujú klienta. Častokrát však požadujú priamo cez telefón osobné údaje. Viac informácií TU. 

"Banka štandardne cez telefón od klienta požaduje iba tie údaje, ktoré slúžia na jeho identifikáciu. je to napríklad dátum narodenia. Tento údaj sa zneužiť nedá na prístup k jeho peniazom," uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy