Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bankomatová mafia zarába státisíce eur. Polícia má na stole 28 prepadov
Zdielať na

Bankomatová mafia zarába státisíce eur. Polícia má na stole 28 prepadov

Bankomatová mafia stále šarapatí najmä na území západného Slovenska. Kým niektoré pokusy o krádež veľkej sumy peňazí nesú rukopis amatérov, iné boli profesionálne prepracované. Zisťovali sme, ako je polícia ďaleko s ich objasňovaním.

Políciu ešte stále zamestnáva takzvaná bankomatová mafia, ktorá vyčíňa na Slovensku už niekoľko rokov.

Polícia vyšetruje 28 prepadov

Úrad boja proti organizovanej kriminalite momentálne vyšetruje 28 prípadov krádeží bankomatov, pri ktorých bola odcudzená finančná hotovosť vo výške 583-tisíc eur. Poškodením bankomatov navyše útočiace gangy spôsobili škodu za takmer 390-tisíc eur. Pokiaľ by sa podarili všetky pokusy o krádež, ukradli by zlodeji takmer o milión viac.

Gang zo stredného Slovenska je za mrežami

Vlani v marci zatkla polícia  v okolí Serede troch mužov vrátane údajného šéfa skupiny Jána Golisa. Následne ich obvinili zo siedmych skutkov. Či mal gang, ktorý pri krádežiach používal silné terénne autá, na rováši toho viac, stále nie je známe.

Prípravné konanie doteraz nebolo ukončené. "Nakoľko v predmetných veciach prebieha vyšetrovanie, z taktického hľadiska nie je v súčasnej dobe vhodné sa vyjadrovať," povedala hovorkyňa Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Ďalší zlodeji idú pred súd

Doteraz polícia obvinila pre krádeže bankomatov osem osôb. Zatiaľ však nepotvrdila, či na západnom Slovensku pracujú viaceré partie páchateľov. Ešte aj po minuloročnej razii sa objavujú prepady, ktoré nesú rukopis organizovanej skupiny. Napríklad ten pred mesiacom v Sládkovičove.

Generálna prokuratúra nedávno informovala o podaní obžaloby v prípade inej vetvy bankomatovej mafie. Deväť mužov sa bude zodpovedať pred súdom pre obvinenia z toho, že v rokoch 2010 a 2011 ukradli peniaze zo štyroch bankomatov v hodnote takmer 140 tisíc eur. Gang operoval prevažne na území stredného Slovenska a na to, aby sa dostal k peniazom, používal karbobrúsky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy