Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bankomatová mafia pred súdom. Boli informátormi policajti?
Zdielať na

Bankomatová mafia pred súdom. Boli informátormi policajti?

BRATISLAVA / Škody za státisíce, zničené fasády predajní či obecných úradov a hlavne novodobý fenomén na kriminálnej scéne. Bankomatová mafia za pár rokov svojho fungovania nielen okrádala, ale aj fascinovala. Jej údajných členov teraz súdia úplne nanovo.

Kolotoč súdnych procesov od začiatku

Ešte minulý rok to vyzeralo, že kauza bankomatovej mafie speje do finále. Teraz sa však kolotoč pojednávaní začína odznova. A to aj napriek tomu, že väčšina obžalovaných sa k väčšine svojich skutkov priznáva.

"Bohužiaľ, k tejto procesnej situácii došlo spojením dvoch obžalôb," ozrejmuje prokurátor Jozef Kandera.

Najprv 9 skutkov, teraz 25

Z pôvodných deviatich skutkov je momentálne na stole až dvadsaťpäť. Podarilo sa totiž dokázať, že organizovaný gang povytrhávala a vykradol oveľa viac bankomatov, ako stálo v pôvodnom spise.

Celkové škody sa šplhajú do státisícov a pribúdajú aj obžalovaní. "Ich hlavnou úlohou bolo, že dávali pozor na vytipovaných cestách," dopĺňa prokurátor.

Gang bol dôkladne zorganizovaný

Šéfom celej bankomatovej mafie bol vraj Ján Golis. U jeho rodičov našla polícia pod podlahou veľkú hotovosť. Kľúčovú postavu v gangu zohrával aj Roman Paulus. Ten si už odpykáva trest za vraždu, ale vyjadril sa aj k fungovaniu mafie.

"Golis šoféroval, Taufer ťahal laná a reťaze a ja som otváral dvere," opísal svedok Roman Paulus. Obžalovaní však naňho útočia, že je len vrah, klamár a úbožiak.

Gang pritom pri skutku nikdy nikto neprichytil. Dokonca je možné, že informátorov mali priamo medzi policajtmi. "Naznačujú to niektoré veci zo spisu, ale orgánom činným v trestnom konaní sa nepodarilo preukázať konkrétne dôkazy," dopĺňa prokurátor.

Stále čakajú na konečný verdikt

Obžalovaným o necelý rok končí väzba a tak bude závisieť od rýchlosti procesu, či sa na slobodu nedostanú ešte pred vyrieknutím verdiktu.

Poslednú žiadosť o prepustenie na slobodu im súd zamietol. "Z dôvodu útekovej a preventívnej väzby," uzavrel hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy