Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nepodali ste ešte daňové priznanie? Hrozí vám vysoká pokuta
Zdielať na

Nepodali ste ešte daňové priznanie? Hrozí vám vysoká pokuta

BRATISLAVA / Na podanie daňových priznaní k dani z príjmu za minulý rok zostáva už len týždeň. Viac ako polovica Slovákov si však do dnešného dňa ešte svoju povinnosť nesplnila. V prípade, že tak neurobia, alebo sa nerozhodnú termín predĺžiť, hrozí im pokuta.

Čas sa kráti

Na podanie daňového priznania máme už iba niekoľko dní, čo sa odzrkadľuje aj na situácii na daňových úradoch, ktoré začali Slováci v týchto dňoch obliehať. Niet divu, veď dať si do poriadku všetky papiere a odovzdať štátu ťažko zarobené peniaze sa chce málokomu už v predstihu. Doposiaľ tak neurobila ani polovica Slovákov. 

Finančná správa, podobne ako každý rok, preto očakáva najväčší nápor práve v najbližších dňoch. "Momentálne čísla hovoria o tom, že daňové priznanie na daň z príjmu typu A alebo B, nám poslalo dokopy asi 70 až 80-tisíc ľudí," informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Maciková. 

Ťažšie ako vlani

"Daňové priznanie podáva aj taká osoba, ktorá ma napríklad iba príjem zo závislej činnosti, predala nehnuteľnosť, zamenila pozemky, parcely alebo získala vecné výhry," informovala daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová. Vyplniť daňové priznanie je tento rok o niečo zložitejšie ako vlani. "Oproti minulému roku je rozsiahlejšie a aj daňoví špecialisti majú problém s niektorými riadkami," vysvetlila Oravcová.  

Finančná správa aj preto predĺžila úradné hodiny – pondelok a utorok do piatej, od stredy do piatku do šiestej a nasledujúci pondelok až do siedmej večer. Tlačeniciam sa môžete vyhnúť, ak podáte priznanie elektronicky. Nie ste tak limitovaní úradnými hodinami.

Možnosť predĺžiť si termín

Po ročnej prestávke však máme opäť možnosť predĺžiť si termín daňového priznania najviac o tri mesiace a v prípade príjmov zo zahraničia až do konca septembra. Dá sa tak urobiť jednoduchým oznámením na príslušnom daňovom úrade. Zabudnúť sa v tomto prípade neoplatí. Nepodanie daňového priznania by nás totiž mohlo vyjsť draho. "V prípade, že daňovník nepodá daňové priznanie načas a neoznámi nám odklad, vystavuje sa vzniku sankcií od 30 do 16-tisíc eur," upozorňuje hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Maciková.

Časté chyby

Daňovníkov mohli pri vypĺňaní daňového priznania k dani z príjmov fyzických alebo právnických osôb cez aplikáciu eDane Java alebo cez portál finančnej správy prekvapiť niektoré chyby. Medzi nimi sa vyskytlo napríklad problematické vygenerovanie daňového priznania do formátu pdf, pokiaľ daňovník v mieste pre osobitné záznamy použil zátvorky.

Ďalšou bolo chybné vypočítanie základu dane v daňovom priznaní pre fyzické osoby typ B, a to s jednocentovým rozdielom. Podľa slov hovorkyne finančnej správy Patrície Macikovej už daniari tieto chyby odstránili.

Problematické PSČ

Problematickou je tiež kolónka poštového smerového čísla, ktoré má napríklad v oddieli I daňového priznania fyzických osôb typu B pevnú väzbu na päť číslic. Nerezident s iným počtom čísel PSČ tak kvôli chybovej hláške nemohol vygenerovať daňové priznanie do požadovaného formátu.

Finančná správa však v tomto prípade pripomenula, že tento údaj nie je povinný a na podávanie tlačív to nemá vplyv. Ak sa však v daňovom priznaní uvádza osoba s trvalým pobytom v zahraničí, u ktorej má PSČ odlišný počet znakov, daniari odporučili uviesť tieto údaje v mieste na osobité záznamy daňovníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy