Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Právnik radí. Ak ste nedostali potvrdenie z práce, postupujte takto
Zdielať na

Právnik radí. Ak ste nedostali potvrdenie z práce, postupujte takto

KOŠICE / Blíži sa daňové priznanie a viacerí potrebujú potvrdenie od bývalého zamestnávateľa. Problém je, že nie každý z podnikateľov je ochotný potvrdenie vydať. U svojho zamestnávateľa nepochodil Michal z Košíc.

Odmieta vydať povolenie

Môžete chodiť načas do práce, poctivo si vykonávať svoju prácu a v momente keď potrebujete niečo od svojho zamestnávateľa, ten sa k vám začne správať tak, ako keby vás ani nepoznal. Michal o tom vie svoje."Bývalý zamestnávateľ mi odmieta dať potvrdenie o príjmoch na ročné zúčtovanie. Už som ho o to požiadal aj písomne, napriek tomu ho stále nemám," píše Michal.

Zákonom stanovenou povinnosťou každého zamestnávateľa je vydať zamestnancovi potvrdenie o tom, koľko v danom roku zarobil. "Pokiaľ si túto povinnosť nesplní, tak by som odporúčala divákom, aby oslovili Inšpektorát práce, aby zasiahol do tohoto procesu a on môže zamestnávateľa sankcionovať pokutami, ktoré si aj bude vymáhať," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Môže zasiahnuť Inšpektorát práce

Preto v prípade, keď zamestnávateľ odmieta s vami spolupracovať, nebehajte po rôznych úradoch či inštitúciach, ale rovno sa obráťte na spomínaný Inšpektorát práce, ktorý má povinnosti zamestnávateľa v kompetencii. "Existuje aj možnosť, navrhnúť súdu, aby uložil zamestnávateľovi povinnosť toto dodať...prípadne, aby nahradil škodu, ktorá bola spôsobená tým, že túto povinnosť nesplnil," dodala Pavelková.

Ale určite je rýchlejšie riešenie prípadu cez Inšpektorát práce. Pokiaľ sa však rozhodnete podobný problém riešiť súdnou cestou, ako zamestnanec budete oslobodený od súdnych poplatkov, takže sa nemusíte obávať súdnych poplatkov.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy