Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ukrajina je pred bankrotom, potrebuje nutne pomoc!
Zdielať na

Ukrajina je pred bankrotom, potrebuje nutne pomoc!

KYJEV, BRATISLAVA / Bitka sa môže zdať Ukrajincom z barikád vyhraná, ale vojna ešte zďaleka nie. A nejde o boj pravom zmysle slova. Krajina je stále na pokraji bankrotu a potrebuje pomoc - nie malú. Či bude musieť prispieť aj Slovensko, to je otázne.

Ukrajina pred krachom

Udalosti posledných dní mali katastrofálny dopad na ekonomiku Ukrajiny. Hrozí jej totiž bankrot. V najbližších dvoch rokoch bude krajina potrebovať pomoc vo výške 35 miliárd dolárov. VIAC TU.

Keďže ide o veľkú čiastku, zdroj nebude môcť byť len jeden. Podľa Európskej komisie by im pomôcť malo Rusko, ako aj Medzinárodný menový fond. Kto a koľko by však mal dať, je vo hviezdach. Rovnako je otázne, či pomôže aj Slovensko.

Prvú pomoc pritom Ukrajina potrebuje už v najbližších dvoch týždňoch. Pomôcť by jej mala Donorská konferencia. "Podporím myšlienku darcovskej konferencie pre Ukrajinu. Členské štáty, ale aj ostatné európske krajiny, by mohli dať dohromady značný balík prostriedkov," uviedol Olli Rehn, Európsky komisár zodpovedný za oblasť hospodárskej a menovej politiky Európskej únie. Do konca roka totiž musí Ukrajina uhradiť 6 miliárd dolárov zo svojich úväzkov. 

Počas vlády zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča zmizli zo štátnej pokladnice peniaze v hodnote 37 miliárd dolárov. O tejto skutočnosti informoval vo štvrtok nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Zároveň varoval, že na záchranu ekonomiky sú potrebné nepopulárne opatrenia.

"Musím vám oznámiť, že táto vláda bude musieť prijať nepopulárne opatrenia. Ochránia však Ukrajinu pre bankrotom, vzbudia opäť dôveru u investorov a prinesú Ukrajincom normálny život," uviedol súčasný prezident Ukrajiny, Oleksandr Turčynov. Krajina podľa neho naliehavo potrebuje finančnú pomoc od Medzinárodného menového fondu, ktorého predstavitelia majú pricestovať do Kyjeva budúci týždeň.

Pomôcť Ukrajine chce aj USA

Záchrannú ruku má v pláne podať aj USA. Chce im poskytnúť 1 miliardu dolárov vo forme záruk za úvery. Zvažujú dokonca priamu pomoc pre túto postsovietsku krajinu. Podľa amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho je okrem pomoci potrebné pre dočasných ukrajinských lídrov naštartovať reformy, tiež obmedziť korupciu a pripraviť slobodné a spravodlivé voľby.

Na druhej strane americké ministerstvo financií upozorňuje banky, aby venovali zvýšenú pozornosť podozrivým transakciám na účtoch zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a ľudí v jeho najbližšom kruhu. Obzvlášť by sa mali zamerať na možné prevody spreneverených štátnych aktív.

Stretnutie diplomatov V4 v Kyjeve

Náš minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák, už odcestoval na Ukrajinu. Rovnako urobili aj ostatní diplomati zo susedských krajín. Predstavitelia krajín v piatok budú viesť rokovania s novovymenovanou vládou a dočasným prezidentom Olexandrom Turčynovom.

Následne by sa diplomati mali presunúť na východ Ukrajiny, kde sa väčšina obyvateľstva hlási k ruskej národnosti a na zosadenie bývalého prezidenta tam ziniciovali protesty. Práve tu sú najsilnejšie ohlasy na opätovné pripojenie územia k Rusku. PRIAMY PRENOS TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy