Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajina aktuálne? Hľadá sa premiér...
Zdielať na

Ukrajina aktuálne? Hľadá sa premiér...

KYJEV / Ukrajinu čaká ďalší zlomový deň. Parlamentné frakcie by mala oznámiť, či sa dohodli na vytvorení väčšinovej koalície a mene dlhodobého premiéra vlády. Dnes zároveň začína kampaň pred mimoriadnymi prezidentskými voľbami, ktoré sa na základe rozhodnutia parlamentu budú konať 25. mája.

Špekulácie o premiérovi

O mene budúceho premiéra kyjevské médiá zatiaľ len špekulujú. Do úvahy prichádza vplyvný poslanec a podnikateľ Petro Porošenko, bývalý minister a šéf parlamentu Arsenij Jaceňuk alebo finančník Serhij Porošenko. Niekdajšia predsedkyňa ukrajinskej vlády Júlia Tymošenková už vopred oznámila, že s návratom do funkcie nepočíta.

Jej kandidatúra na prezidentské kreslo je ale pravdepodobná. Ukrajinská volebná komisia na dnešný deň ohlásila začiatok volebnej kampane, do ktorej  sa zrejme prihlási aj boxerský šampión Vitalij Kličko, populárny šéf hnutia UDAR. Volebná komisia odhaduje, že kandidátov sa bude hlásiť približne dvadsať. Termín na podanie prihlášok vyprší 20. marca.

V Kyjeve je dnes očakávaný aj námestník amerického ministra zahraničia William Burns s delegáciou expertov amerického ministerstva financií. Jednať majú o formách pomoci USA, ktorá by mala doplniť predpokladaný záchranný balík Medzinárodného menového fondu.

Zatykač na Janukovyča

Ukrajinská polícia vydala na zvrhnutého prezidenta Janukovyča zatykač kvôli hromadným vraždám civilistov. Pátra aj po ďalších predstaviteľoch bývalého režimu. Oznámil to nový minister vnútra. "Dnes ráno začalo vyšetrovanie hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších predstaviteľoch bolo vyhlásené pátranie," uviedol na facebooku Arsen Avakov, ktorý momentálne stojí v čele ukrajinského ministerstva vnútra. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy