Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia vydala zatykač na Janukovyča
Zdielať na

Polícia vydala zatykač na Janukovyča

KYJEV / Situácia na Ukrajine je neistá a ťažko povedať, čo bude nasledovať. Ekonomika je totiž v rozvrate. Novovymenovaný predseda parlamentu sa podľa ukrajinských médií vyjadril, že má obavu o to či vôbec budú môcť v krajine vyplácať dôchodky.

Zatykač na Janukovyča

Ukrajinská polícia vydala na zvrhnutého prezidenta Janukovyča zatykač kvôli hromadným vraždám civilistov. Pátra aj po ďalších predstaviteľoch bývalého režimu. Oznámil to nový minister vnútra. "Dnes ráno začalo vyšetrovanie hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších predstaviteľoch bolo vyhlásené pátranie," uviedol na facebooku Arsen Avakov, ktorý momentálne stojí v čele ukrajinského ministerstva vnútra. 

Podľa ukrajinského spravodajského servera Liga.net Janukovyča videli Sevastopolčania v sprievode príslušníkov ruskej námornej pechoty. Hovorca krymskej pobočky ministerstva vnútra a tajnej služby tieto informácie nepotvrdil, dodala AP.

Prezident sa skrýva

Po tom, ako ukrajinský prezident Viktor Janukovyč opustil Kyjev, je jeho miesto pobytu nejasné. Ukrajinské spravodajské agentúry citujúce hraničnú políciu uviedli, že z Donecku na východe krajiny sa pokúšalo odletieť charterové lietadlo s prezidentom na palube, nebolo mu to však umožnené. Krajinu údajne narýchlo opúšťajú aj ďalší členovia bývalej vlády.

Do hlavného mesta sa naopak vrátila expremiérka Julija Tymošenková, ktorú v sobotu prepustili z väzenia a na Námestí nezávislosti prehovorila k demonštrantom. Tým poďakovala za ich vytrvalosť a vyzvala ich, aby neodchádzali. Demonštranti v sobotu prevzali kontrolu nad vládnymi budovami a naďalej žiadajú Janukovyčovu rezignáciu, čo on odmieta.

EÚ nechce rozdelenie Ukrajiny

Predstavitelia Európskej únie v noci na nedeľu vyzvali k zachovaniu územnej celistvosti Ukrajiny. "Jednota, suverenita, nezávislosť a teritoriálna integrita" krajiny musia ostať zachované, zdôraznila šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Podľa jej slov únia vývoj situácie sleduje "minútu po minúte" a vyzvala tiež znepriatelené strany, aby nepoľavili v hľadaní politického riešenia krízy. Zároveň apelovala na rešpektovanie "právneho štátu a ústavy". V podobnom zmysle sa vyjadrili tiež šéfovia nemeckej a francúzskej diplomacie Frank-Walter Steinmeier a Laurent Fabius, ktorí pomohli sprostredkovať dohodu medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou.

Predstavitelia EÚ tiež uvítali prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej. Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v nedeľu povedal, že únia je pripravená poskytnúť Ukrajine "podstatnú finančnú pomoc", akonáhle bude zostavená nová vláda. Ruský minister financií Anton Siluanov rovnako uviedol, že Moskva neuvoľní ďalšiu časť finančnej pomoci, kým nevznikne nové vedenie krajiny. O tom momentálne rokuje ukrajinský parlament, ktorý po rozpade vlády a úteku prezidenta prevzal všetky ústavné právomoci. Ukrajina sa v nedeľu oficiálne vrátila k ústave z roku 2004, ktorá obmedzuje právomoci prezidenta a prenáša ich na vládu a parlament. Spojené štáty rovnako podporujú vznik prechodnej vlády na Ukrajine a následné predčasné voľby.

Dočasným prezidentom je predseda parlamentu

Ukrajinský parlament rozhodol v nedeľu o tom, že dočasnou hlavou štátu sa stane jeho predseda Oleksandr Turčynov. Poslanci majú teraz čas do utorku, aby sformovali prechodnú vládu. "To je momentálne priorita," povedal Turčynov v parlamente. Predčasné prezidentské voľby už boli stanovené na 25. mája a kandidovať v nich plánuje tak prepustená expremiérka Julija Tymošenková, ako aj opozičný líder Vitalij Kličko. "Chcem spraviť z Ukrajiny modernú európsku krajinu," povedal v tejto súvislosti Kličko.

Tymošenková, ktorá rovnako presadzuje integráciu Ukrajiny do EÚ, svoju kandidatúru oznámila okamžite po sobotnom prepustení z väzenia. Ukrajinský parlament rozhodol o odstavení proruského prezidenta Viktora Janukovyča v sobotu. Polícia prestala strážiť prezidentské budovy v Kyjeve a umožnila tak demonštrantom voľný prístup do okázalej prezidentovej rezidencie, kde mal okrem iného vlastnú zoo, imitáciu veľkej pirátskej lode, rozsiahle golfové ihrisko či luxusnú zbierku automobilov. Ľudia napriek tomu slušne stoja v radoch, fotografujú a rabovanie hlásené nie je, po celej krajine však naopak padajú sochy vodcu boľševikov Lenina.

Počet obetí dosiahol 88

Poslanci začali meniť obsadenie kľúčových vládnych postov, zosadili ministra zahraničia Leonida Kožara i ministra školstva Dmytra Tabačnyka, a súčasne zahájili stíhanie asi troch desiatok ľudí pre krvavé represie, medzi nimi generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Ministerstvo zdravotníctva medzičasom zvýšilo oficiálny počet obetí od 18. februára na 88.

Minister vnútra Arsen Avakov v nedeľu potvrdil, že Janukovyč sa deň predtým pokúsil odletieť charterovým letom z Donecka do Ruska, čo mu však nebolo umožnené. Do Ruska podľa agentúry Interfax odišiel aj bývalý proruský premiér Mykola Azarov. Krajinu podľa ukrajinských médií opúšťajú aj ďalší členovia bývalej vlády a odstupujú vysokí úradníci dosadení prezidentom v Lvovskej a Charkovskej oblasti.

Od Janukovyča sa už odvrátila aj vlastná strana

Od ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyčova sa už verejne dištancuje aj jeho vlastná Strana regiónov, ktorej je čestným predsedom. V nedeľu vydala vyhlásenie, podľa ktorého všetka zodpovednosť za nedávne krvavé násilnosti v Kyjeve "leží na rukách Janukovyča a jeho najbližších spolupracovníkov." Stranu už opustilo 72 zástupcov vrátane celého kyjevského vedenia a ukrajinské médiá nevylučujú, že zanikne a na jej troskách sa zrodí nový politický subjekt. Strana bola ešte donedávna najsilnejšia v krajine, jej predseda, bývalý premiér Mykola Azarov, podľa všetkého ušiel do Ruska.

Podľa kyjevskej televízie rokuje momentálne Rinat Achmetov, Janukovyčov sponzor a vplyvný muž Strany regiónov o jej budúcnosti a prípadnom novom vedení. Pozadie násilia na Ukrajine sa už začalo preverovať. Nový minister vnútra Arsen Avakov nariadil v nedeľu prepustenie 64 demonštrantov zatknutých počas tohto týždňa a zároveň prikázal vyšetriť postup polície počas nepokojov, informuje agentúra Ria Novosti. Úradujúci generálny prokurátor povedal parlamentu, že boli vydané zatykače na jeho predchodcu Viktora Pšonku ako aj exministra daňovej správy Oleksandra Klymenka, ktorí sa pokúsili ujsť z krajiny, čo sa im však nepodarilo.

Janukovičova vila

Parlament už v nedeľu stihol previesť do vlastníctva štátu rezidenciu prezidenta Janukovyča v Kyjeve. Demonštranti v nej našli mnohé dokumenty vrátane faktúr či čiernych zoznamov novinárov. Poslanci navyše zrušili platnosť Janukovyčovho jazykového zákona z roku 2012, ktorý povoľoval používanie druhého jazyka v regiónoch, kde žije viac než desaťpercentná národnostná menšina. Momentálne parlament rozhoduje o novej vláde, pričom hlavnými kandidátmi na jej predsedu sú expremiérka Julija Tymošenková, opozičný líder Arsenij Jaceňuk a bývalý minister a podnikateľ Petro.

EÚ je pripravená poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc

Keď bude mať Ukrajina novú vládu, Európska únia je pripravená poskytnúť krajine značnú finančnú pomoc. V nedeľu to vyhlásil eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Dvadsaťosemčlenný blok by mal tiež ponúknuť Kyjevu jasnú európsku perspektívu. "Z európskeho hľadiska je dôležité, že Ukrajincom, ktorí preukázali svoju oddanosť európskym hodnotám, poskytneme jasnú európsku víziu," povedal Rehn po stretnutí lídrov najdôležitejších svetových ekonomík G20 v austrálskom Sydney. "Sme pripravení zapojiť sa do značnej finančnej pomoci pre Ukrajinu, keď krajina vyrieši svoju politickú situáciu na základe demokratických princípov a sformuje novú vládu, ktorá sa bude skutočne a vážne zaoberať reformami inštitúcií a ekonomiky," povedal.

Na otázku, v akej výške by pomoc EÚ Ukrajine mohla byť, Rehn povedal, že 28-členný blok prehodnocuje jej potreby. Ukrajinský parlament v sobotu rozhodol o odstavení proruského prezidenta Viktora Janukovyča . Poslanci začali meniť obsadenie kľúčových vládnych postov, zosadili ministra zahraničia Leonida Kožara i ministra školstva Dmytra Tabačnyka, súčasne začali stíhanie asi troch desiatok ľudí pre krvavé represie, medzi nimi generálneho prokurátora Viktora Pšonku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy