Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za krviprelievanie na Ukrajine majú byť zodpovední banditi - titušky
Zdielať na

Za krviprelievanie na Ukrajine majú byť zodpovední banditi - titušky

KYJEV / Stále žiadanejšia je odpoveď na otázku, kto stojí za krviprelievaním na Ukrajine. Neoficiálne sa hovorí o kriminálnikoch najatých políciou či naopak o najradikálnejšej opozičnej frakcii. Tá odmieta prezidenta Janukoviča aj ochranné krídla Európskej únie.

Špinavá práca pre titušky

Banditov, ktorých ukrajinská polícia využíva na špinavú prácu volajú Ukrajinci "titušky". Podľa mladého majstra bojových umení Vadima Tituška, ktorý s prívržencami zmlátil dvoch novinárov. Informácie o tituškoch priniesol aj portál idnes.cz.

Mladíkov v teplákových súpravách, ktorí balansujú na hrane zákona polícia platí za násilné provokácie protivládnych demonštrantov, zastrašovanie nepohodlných i novinárov. O týchto žoldnieroch otvorene hovorí aj opozičný vodca Vitalij Kličko. Práve Titušky mohli byť za únosom a mučením opozičníka Dmytra Bulatova. "Absurdnosť celej situácie je v tom, že na jednej strane sa človek môže ocitnúť v rukách banditov a potom, čo je ešte desivejšie, v rukách polície," hovorí líder opozície Vitalij Kličko.

Tisíce žoldnierov

Podľa odhadov, ukrajinské poriadkové sily majú k dispozícii tisíce žoldnierov. V autobusoch ich údajne prevážajú, na miesta kde ich potrebujú. Aj na Námestie nezávislosti. Druhá skupina násilníkov podľa všetkého vznikla v radoch samotnej opozície, tzv. Pravý sektor. Ide o ultrapravicové hnutie, ktoré sa bojov nevzdáva ani počas vyjednávaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy