Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Olysea (21) prežila streľbu do krku, stala sa symbolom Majdanu
Zdielať na

Olysea (21) prežila streľbu do krku, stala sa symbolom Majdanu

KYJEV / Jej odkaz na sieti Twitter, ktorý znel "Umieram", obletel celý svet. 21-ročná Olesya Zhukovskaya ho napísala krátko potom, čo ju v centre Kyjeva, kde pomáhala ako zdravotníčka, zasiahol ostreľovač priamo do krku.

Zotavuje sa v nemocnici

Dlho nebolo jasné, čo sa s dievčaťom stalo a väčšina užívateľov sociálnych sietí sa domnievala, že zomrela. Olesya ale prežila a momentálne sa zotavuje v jednej z kyjevských nemocníc.

"Vyšli sme do ulíc za slobodu, za naše práva, za sociálnu nezávislosť, za demokraciu, za slobodu slova, za všetko, za normálny život," uviedlo dievča v rozhovore z nemocničného lôžka.

Olesya bola postrelená vo štvrtok ráno, kedy vládni ostreľovači zahájili paľbu do ľudí prítomných na námestí Nezávislosti a útočili na zdravotníkov. Mladá Ukrajinka sa nechala počuť, že na Majdane pomáha ako dobrovoľná zdravotníčka už tri mesiace. "Som apolitická, nie som členom žiadnej strany. Som na strane ľudu," povedala. "Nemohla som sa na to pozerať v televízii. Musela som tam byť," opísala svoju cestu do kyjevského centra.

Tweet a fotka sa stali symbolom Majdanu

Ako Olesya uviedla, postrelili ju, keď s niekoľkými priateľmi prechádzala táborom na Majdane. Bola vraj dezorientovaná a myslela si, že niekde vedľa nej vybuchol granát. Jej kamaráti ale rýchlo odhalili, že ju postrelil snajper. "Pozrela som sa na svoje ruky a boli pokryté krvou a povedala som si: je to tu, umieram," dodala zranená Ukrajinka. VIAC TU.

Jej tweet a fotografia s oviazaným zakrvavaným krkom sa stali okamžite jedným zo symbolov boja ukrajinskej opozície. Ako dievča napísalo, keď ju doviedli do sanitky, ešte stihla na prostredníctvom telefónu uverejniť odkaz "Umieram" na sieti Vkontakte. Tá je obdobou facebooku. Tak sa odkaz dostal aj na jej konto na twitteri. Potom jej lekári už telefón zobrali...

Na Majdan sa vráti

Podľa lekára Mykolu Dyomina Zhukovskaya absolvovala operáciu a mohla byť z nemocnice prepustená do týždňa. "Som nažive! Ďakujem všetkým, ktorí sa za mňa modlili a podporovali ma," odkázala na twitteri. "Som v nemocnici a môj stav je stabilný," dodala. To, čo sa jej stalo, nijako nezasiahlo jej odhodlanie pokračovať v protestoch. "Akonáhle mi bude lepšie, pôjdem na Majdan," dodala. 

Ukrajina aktuálne

Prezident Viktor Janukovyč a väčšina členov jeho vlády pravdepodobne odcestovala z Kyjeva, ktorého centrum vrátane vládnych budov ovládla opozícia. Kde sa hlava štátu nachádza, zatiaľ nikto nevie.

Janukovyčova rezidencia pri Kyjeve je bez stráženia, novinári do objektu volne vstupujú. Prezident je podľa niektorých správ v Charkove. Objavili sa však aj špekulácie o tom, že odišiel do Ruska, do Soči.

Prezidentská rezidencia Mežyhirja ležiaca asi tridsať kilometrov severne od metropoloe je pustá. Objekt opustila aj prezidentská ochranka. Do objektu, doteraz neprístupného médiám, podľa denníka Fokus voľne vstupujú novinári aj televízne štáby. PRIAMY PRENOS Z KYJEVA TU.

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy