Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
A čo ďalej Ukrajina? Tu sú možné scenáre
Zdielať na

A čo ďalej Ukrajina? Tu sú možné scenáre

BRATISLAVA/KYJEV / Situácia na Ukrajine sa mení z hodiny na hodinu a stáva sa neprehľadnou. Čo sa tam bude diať v najbližších dňoch sa odhaduje len ťažko. Možných scenárov je niekoľko...

Ľudia na Majdane dohode neveria

Dohoda, ktorú podpísali v piatok, keď bol ešte prezident Viktor Janukovyč v Kyjeve naznačovala veľa. Ľudia na Majdane, ktorí teraz hrajú prím, jej však neveria. Naďalej je tak krajina v patovej situácii.

Na námestí medzi demonštrantmi sú aj extrémisti, ktorí tvrdia, že ich opoziční lídri nezastupujú a nehovoria v ich mene. Volajú po obetiach v najvyšších radoch. V chaose sa tak stráca už aj náš premiér. "Sa nám nikdy nepodarilo s Ukrajinskou stranou nadviazať normálne politické vzťahy, ako to je v prípade Maďarska, Poľska, Českej republiky, Rakúska. Neviem to teraz popísať a povedať, prečo to tak je," uviedol premiér SR Róbert Fico.

Lajčák: Janukovyč klamal

Pre našich politikov je preto ťažké orientovať sa v tom, čo sa reálne na Ukrajine deje. Aj keď, vinník sa hľadal ľahko. Je to prezident Jakukovič. "Po prvé klamal. Klamal Európskej Únii, klamal svojim občanom. Tri roky tvrdil, že chce podpísať asociačnú dohodu, aby zrazu oznámil týždeň pred tým aktom, že to neurobí. Tri mesiace zasa naťahuje čas a myslí si, že chlad a zima tých ľudí z ulíc vyženie," hovorí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

V konflikte tri strany

Ako to teda v skutočnosti je? Môžeme len hádať. V konflikte proti sebe nestoja dve, ale tri strany. Prezidentova garnitúra, opoziční lídri s demonštrantmi a extrémne radikálne krídlo v dave zložené z mnohých skupín násilníkov. "Ich programy sú často veľmi nečitateľné, skôr sú vlastne protestujúce proti všetkému, čo na Ukrajine existuje," hovorí riaditeľ Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií ministerstva obrany Ivo Samson. 

Viacero scenárov

Ideálny scenár je, že sa Ukrajinci dohodnú a budú ťahať za jeden povraz. Horší scenár je, že sa nedohodnú a bude pokračovať krviprelievanie. Ďalší scenár je, že vláda mobilizuje represívne sily, zmobilizuje armádu z juhu a východu krajiny a vyhlási výnimočný stav. "Čo pomôže situácii, ale iba na krátko," tvrdí Samson.

Po čase by sme tu mali ďalších mŕtvych v uliciach. Jeden zo scenárov hovorí aj o rozdelení Ukrajiny na proruskú a proeurópsku. Podľa diania v posledných hodinách je však scenárov oveľa viac. Informácie o aktuálnej situácii na Ukrajine nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy