Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO. Janukovyčova vila láka Ukrajincov, sú v šoku
Zdielať na

FOTO. Janukovyčova vila láka Ukrajincov, sú v šoku

KYJEV / Rezidencia prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve, v Mežyhirji severne od hlavného mesta a v karpatských horách čelí náporu tisícov zvedavcov. Tí chcú nahliadnuť do tajov prezidentského súkromia.

Strach z rabovania

Ešte pred pár dňami bola vila prísne strážená, ale ochranka tam už nie je. Strážcovia poriadku však majú strach z možného rabovania. Podľa ukrajinských novinárov je vo vile Mežyhirja cennosti, ktoré prezidnet počas 4-ročného výkonu svojej funkcie nazhromaždil.

Aktivisti opozície, ktorí majú objekt pod kontrolou, tam údajne v trezoroch našli dokumenty potvrdzujúce "čierna účtovníctvo". Janukovyč vraj tajne v dolároch podplácal policajtov, ovplyvňoval rozdeľovanie štátnych zákaziek a usporadúval okázalé hostiny. Z vôd kyjevskej nádrže údajne potápači vylovili listiny svedčiace o rozsiahlom korupčnom systéme.

Vrtuľníky odviezli množstvo predmetov

Počas uplynulého týždňa podľa výpovede tamojšieho personálu vyviezla z rezidencie kolóna automobilu a dva vrtuľníky veľké množstvo predmetov. kam ich Janukovyčova ochranka odviezla, nikto nevie.

V sobotu aktivisti opozície strážiaci objekt v Mežyhirji prestali zvládať nápor ľudí a otvorili brány Janukovyčovej rezidencie dokorán. Ľudia sa údajne chovali disciplinovane a obavy z plienenia sa nenaplnili. Maximálne si vraj návštevníci odnášajú pár "suvenírov".

Prístupná je aj kancelária prezidenta v centre Kyjeva a rezidencia Huta v karpatských horách Ivano-Frankovskej oblasti. Aj tam ochranka zvedavcov vpustila do chráneného areálu. Ľudia sa vraj len fotografovali a so záujmom počúvali informácie personálu o detailoch Janukovyčovho súkromia.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy