Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajina bude smerovať k EÚ bez ohľadu na voľby
Zdielať na
Zahraničie

Ukrajina bude smerovať k EÚ bez ohľadu na voľby

Zdroj: Shamil Khakirov/ilustračné

Medzi súperiacimi stranami panuje v tejto otázke vzácna zhoda

Cieľom Ukrajiny bez ohľadu na výsledok nadchádzajúcich nedeľných volieb zostane postupné začlenenie sa do Európskej únie, pretože v tejto otázke sa ako v jednej z mála momentálne zhodujú aj súperiace politické strany.

V rozhovore pre agentúru AP to vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Arsenij Jaceňuk. Za inú vec však označil bližšiu spoluprácu s NATO, ktorá vzbudzuje odpor Ruska.

"Prieskumy stále ukazujú, že viac než 60 percent Ukrajincov je naklonených užšej politickej a hospodárskej spolupráci s EÚ," povedal Jaceňuk. "Všetky veľké politické strany - na moje prekvapenie i ukrajinskí komunisti - to teraz podporujú," dodal. Nedeľné predčasné parlamentné voľby na Ukrajine sú výsledkom tvrdo vybojovanej dohody medzi prezidentom Viktorom Juščenkom a jeho súperom, premiérom Viktorom Janukovyčom.

Voľby majú vyriešiť ich spor, ktorý ochromuje krajinu od "oranžovej revolúcie" z roku 2004. Vtedy si pouličné protesty proti výsledkom prezidentských volieb s podozrivým Janukovyčovým víťazstvom vynútili zopakovať hlasovanie, ktoré potom vyhral Juščenko. Janukovyč sa ale minulý rok vrátil na čelo vlády, keď jeho strana získala v parlamentných voľbách najviac hlasov a dokázala vytvoriť vládnu koalíciu.

Janukovyčova strana, ktorá vedie predvolebné prieskumy, je síce vnímaná ako proruská, to sa však podľa Jaceňuka nedotkne proeurópskej politiky Ukrajiny."Bez ohľadu na to, ktorá strana sa stane najsilnejšou či aká vznikne vládna koalície, politické elity súhlasia s reformami, ktoré sú potrebné, aby sa Ukrajina mohla priblížiť k členstvu v EÚ," zdôraznil minister.

Podobná zhoda však nepanuje v prípade členstva v Severoatlantickej aliancii, akokoľvek niektorí ukrajinskí politici referendum o vstupe do NATO žiadajú."Je tu veľmi slabé povedomie o tom, čo členstvo v NATO znamená," myslí si Jaceňuk. "Iba asi tri percentá Ukrajincov si uvedomuje, čo by to znamenalo."

Moskva tiež opakovane, od roku 2004, kedy sa k NATO pripojili pobaltské štáty, Estónsko, Litva a Lotyšsko, vyjadruje obavy z ďalšieho rozširovania aliancie na východ smerom k ruským hraniciam. "Rusi sú ohľadne NATO veľmi obozretní," podotkol Jaceňuk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy