Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Američania okradli Slováka, platil za neexistujúci stroj
Zdielať na

Američania okradli Slováka, platil za neexistujúci stroj

BREZNO,LOS ANGELES / Už tri roky sa istý podnikateľ z Brezna pokúša dostať k svojím peniazom, ktoré od neho vymámila americká spoločnosť. Firma so sídlom v Kalifornii mu mala poslať špeciálny pracovný stroj a za poštovné si účtovala 3 000 dolárov. Na Slovensko ho pritom neposlala.

Už sú to tri roky

Slovákovi z Horehronia dlhuje firma z Ameriky takmer 3 000 dolárov. Toľko si pýtali ako poštovné za doručenie stroja na chrómovanie na Slovensko, tam ho napokon vôbec neposlali.

"Budú to vo februári už tri roky, sklamanie a hnev, všetko možné dokopy. Našiel som si kamarátku v Chicagu, po urgovaní to poslali aspoň tam," hovorí pán Richard.

Zmluva je nejasná

Stálo ho ďalších 1 500 eur za dopravu z Chigaca. Keďže firma dohodu nedodržala a na Slovensko mu stroj neposlala, žiada od nich poštovné späť. Tí sa ale hrajú na mŕtveho chrobáka. "Najprv mi zdvihla asistentka, potom už vôbec nikto. Je to 3 000 dolárov, snažím sa bojovať," dodáva.

Spomínaná firma, s ktorou už 3 roky pán Richard bojuje o svoje peniaze, sídli v Los Angeles. Aj s nami spoločnosť odmietala komunikovať. Ani po dvoch dňoch telefonovania a písania si, sme sa nedopátrali odpovede, a tak sme sa obrátili na californského právnika.

"Zmluva je nejasná čo sa týka poštovného, kto platí poštovné. V Kalifornii je porušenie písomnej zmluvy premlčané za štyri roky. Zrejme oni chcú tú nejasnosť vo svoj prospech využiť," informuje právnik Peter Rašla.

Treba podať žalobu

V takomto prípade je najlepšie "americké" riešenie. Teda súdnou cestou.  "Poradil by som napísať, spojiť sa s advokátom a napísať najprv list. Zosumarizovať, čo sa stalo a v zápätí keď sa nevyjadria, alebo vyjadria v nesúlade so zmluvou, tak treba podať žalobu," tvrdí Rašla.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy