Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poisťovňa vymáha 5 centov, náklady má 26 krát vyššie...
Zdielať na

Poisťovňa vymáha 5 centov, náklady má 26 krát vyššie...

BRATISLAVA / Najväčšia zdravotná poisťovňa zrejme neodpustí nikomu ani cent. Hoci v istých prípadoch zostáva stáť rozum. Istému mužovi napríklad poslali list, v ktorom žiadajú úhradu dlhu vo výške 5 centov! Komická suma, na ktorej poisťovňa dokonca prerobila. Iba poštovné totiž stálo 26-krát viac, ako samotný dlh. A ak by ho žena nezaplatila, na dvere je zaklope exekútor. Dobrá story, čo poviete...

To im naozaj chýba 5 centov?

Čierne na bielom. Platiteľ poistného je povinný uhradiť dlh vo výške 0,05 eura! "Keď majú peniaze na to, aby posielali doporučené listy, neviem, či im tých 5 centov až tak chýba," hovorí živnostníčka Saša.

Len za odoslanie listu priamo do rúk adresáta poisťovňa zaplatila euro a 30 centov. Teda 26-násobok vymáhanej sumy. A to nepočítame cenu papiera, obálky, ani plat úradníčky, ktorá vystaveniu upomienky venovala čas.

Aj poisťovňa priznáva byrokraciu

Aj poisťovňa uznáva, že na jej stoloch je byrokracie viac ako dosť. Nedoplatok do výšky 5-tich eur totiž nemusíte platiť, ale oni Vás o tom informovať musia. Ročne tak do schránok poistencov putujú desiatky, možno až stovky listov, ktoré prakticky neznamenajú nič.

"Spôsob oznamovania týchto výsledkov určuje zákon o zdravotnom poistení. Musíme ich doručovať doporučene do vlastných rúk," píše sa vo vyjadrení Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Je to hlúposť

List, ktorý dostal ďalší pan však "iba" informatívny nie je! Muž, ktorý nám ho zaslal, minulý rok zanedbal povinné zálohové platby, čím mu účtovne vznikol dlh až 571 eur. Nuž a aj keď drvivú väčšinu dorovnal, 5 centov poisťovni chýba.

"Takýto nedoplatok musí klient uhradiť, pretože celkový výsledok ročného zúčtovania je suma vyššia ako 5 eur," píše poisťovňa. "Že je to hlúposť, veď keď to pošle cez poštu, len za poukaz zaplatí 40 centov a za medzibankový prevod euro," dodáva Saša.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy