Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Dlh nemocníc. Splatíme ho našim zdravím, tvrdí analytik
Zdielať na

Dlh nemocníc. Splatíme ho našim zdravím, tvrdí analytik

BRATISLAVA/PREŠOV / Bratislava, Trnava, Prešov a Košice. Štyri najväčšie štátne nemocnice na Slovensku už dobehla nehospodárna minulosť. Exekútori od nich vymáhajú pohľadávky vo výške 600 tisíc eur. A problémy sa tým nekončia. Ich dlhy v posledných týždňoch opäť porástli.

Niektoré zariadenia sú v mínuse o ďalšie milióny, ktoré veritelia určite budú chcieť vrátiť späť. "Môžeme potvrdiť, že sú začaté 4 exekúcie," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. 

Exekúcie vždy boli a sú

Takmer pol milióna leží na pleciach nemocnice v Trnave. Zvyšok si medzi sebou delí Bratislava, Prešov a Košice. "Nie je to žiadna novinka. Exekúcie v zdravotníctve vždy boli a vždy sú," uviedla Čižmáriková. 

Ďalšiu ranu nemocnice dostali priamo od Európskej únie. Nová legislatíva skrátila dobu splatnosti faktúr a tak sa aj z tých, ktoré ešte mohli uhradiť v dohodnutom čase, stali účtovné nedoplatky.

V prípade Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave to znamená zo dňa na deň mínus 4 a pol milióna eur. "Záväzky po lehote splatnosti k 31.7. tohto roku predstavujú sumu 19 300 000 eur," uviedla hovorkyňa DFNsP Bratislava Dana Kamenická.

"Čo sa týka čísel, ktoré sú na papieri, tak sú "horšie"," tvrdí Čižmáriková. Napriek tomu Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že štátne zdravotné zariadenia sú v lepšej finančnej kondícii, ako kedykoľvek predtým. "Podarilo sa to, čo sa niekoľko rokov nepodarilo. A to sa zastavilo tempo rastu dlhu o viac ako polovicu," dodáva hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

"Vedenie nemocnice prijalo celý rad racionalizačných opatrení. Chceme ušetriť pri nákupe liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu a diagnostík," uviedla Kamenická.

V Košickej univerzitnej nemocnici sa po nástupe nového vedenia okrem iného, aj prepúšťalo. Po viac ako troch stovkách výpovedí ušetrili poriadny balík peňazí a yvzerá to tak, že to nie je definitívne číslo. "Naďalej prebieha personálny audit na jednotlivých našich pracoviskách," potvrdila Ladislava Šustová, hovorkyňa košickej nemocnice L. Pasteura.

Analytik: zadlžovanie sa dotkne pacientov

"Vôbec sa to netýka pacientov ani nejakej existencie nemocnice," hovorí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Čižmáriková. "Každé zadlžovanie sa pacientov dotkne. Je otázka v akom rozmere," uviedol Dušan Zachar, analytik INEKO. Vyrovnávanie miliónových dlhov môžeme podľa analytika vo finále splácať našim zdravím. "Dlhšie čakanie, horšia kvalita prístrojov, zastarané budovy, menej sestričiek...," menuje možné nedostatky Zachar.

"Za jeden ani za dva roky sa dlh v zdravotníctve nedá vynulovať. Dá sa pozastavovať tempo a to sa podarilo, " dodáva Čižmáriková.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy