Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odkladajte bločky! V štátnej lotérii budú tisíce eur
Zdielať na

Odkladajte bločky! V štátnej lotérii budú tisíce eur

BRATISLAVA / Boj proti daňovým únikom sa nekončí a bude naberať na obrátkach. Minister financií nechce nechať v tomto smere kameň na kameni. Zmeny čakajú skoro všetkých. Od represívnych až po motivačné. Naša otázka na premiéra, či za to môžu občania aj niečo očakávať, Roberta Fica zaskočila.

Odkladajte si bločky, teda ak ich dostanete

Bločky sa oplatilo odkladať vždy a od októbra ešte viac. Spúšťa sa totiž štátna výherná lotéria, ktorá bude fičať každé dva týždne. Štát ročne prichádza cez falošné či nevydané bločky približne o 150 miliónov eur. Daňové doklady si človek bude musieť nie len uschovať, ale aj zaregistrovať. Uľahčiť to majú aj aplikácie cez smartfóny. Výhry nebudú vecné, ale finančné. "Bude to rádovo v tisícoch eur," povedal štátny tajomník Ministerstva financií Peter Pellegrini.

Motivácia pomerne dobrá, ľudia sú v tomto smere nedôslední, najmä v nočných hodinách. "Keď sú ľudia najmä pod parou, tak si bločky nepýtaú, " prezradil skúsenosti z praxe čašník Filip Jurikovič.

Stop čiernej práci a neplatičom daní

Jednou z daňových noviniek má byť aj povinnosť stavebníkov predkladať výkaz o prácach a použitých materiáloch pri kolaudovaní stavieb. Malo by to pomôcť aj pri odstraňovaní čiernej práce. "Budeme sledovať aj to, kde sa tehly nakúpili a či sa za tieto tehly odviedla DPH, týka sa to všetkého stavebného materiálu,“ hovorí minister financií Peter Kažimír.

Ľudí čakajú v oblasti viaceré zmeny, platí však, že daniari sa do podvodníkov pustia ešte s väčšou vervou. "Zdvihneme každý kameň, aby sme našli niekoho kto neplatí dane a kto obchádza daňové zákony," dodáva Kažimír.

Na čo sa môžme tešiť

V každom prípade aj kúsok vládneho kritického zrkadla by neuškodilo a ľudia by aj ochotnejšie platili isto dane, keby mali pocit, že to u nás riadne funguje.
"Odmietam takúto filozofiu absolútne," odpovedal predseda vlády SR Róbert Fico.

Zdravotníctvo, školstvo, či cesty v dezolátnom stave si však občania spájajú práve s takouto filozofiu. A na rozdiel od premiéra aj jeho minister Kažimír, pohotovo preto zareagoval: "Aby sme vedeli zlepšiť kvalitu ciest, lepšie platiť učiteľov a zabezpečiť ľuďom lepšie zdravotníctvo, lebo o to ide."

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy