Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na večeru zvyšky obedu. Realita slovenských dôchodcov
Zdielať na

Na večeru zvyšky obedu. Realita slovenských dôchodcov

BRATISLAVA / Dovolenka, nové topánky, či kabát. Toto je len zlomok toho, čo drvivá väčšina dôchodcov už nemá ani len v slovnej zásobe. Starí ľudia na Slovensku musia žiť veľmi skromne. Ich príjem je vo väčšine prípadov katastrofálne nízky. Hranica životného minima sa síce zvyšuje. Ide však len o tri a pol eura, čo dôchodcom asi nepomôže.

Pomáha jej vdovský príspevok

Viete si predstaviť, že by ste žili mesačne zo 400€? "Určite je 400 eur nízka hranica," odpovedal Jozef Burian, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

"Tí, ktorí o tom rozhodujú nemajú poňatia ako sa z dôchodku žije," hovorí o neľahkom živote dôchodkyňa pani Gizela. Na dôchodku je 23 rokov. Prekonala porážku a zápasí s cukrovkou. Aby toho nemala málo, je bez rodiny a teda je odkázaná len sama na seba. Bez vdovských 94 eur, ktoré jej chodia k dôchodku by už nedokázala prežiť.

Aby ušetrili, z obeda si odkladajú na večeru

Podobný problém má aj pani Mária. Dôchodok jej chodí necelých 400 eur, na pošte zaplatí za nájom, elektrinu, televíziu a telefón. Dokopy 200 eur. Mínus lieky a strava rovná sa nula. Ako nám povedala, keby nebolo jej detí, tak má problém. "Teraz som bola na operácii s očami, zajtra idem ešte na kontrolu, keby bolo treba zaplatiť, tak ja neplatím ani korunu?" dodáva dôchodkyňa Mária.

Žiaľ, nájdu sa aj takí dôchodcovia, ktorým nemá kto pomôcť a ak sa ich dôchodok pohybuje v rozsahu životného minima a maximálnych 400 eur, si časťo nemôžu dovoliť ani stravu trikrát denne. "Oni si napríklad kúpia iba obed a to majú aj na večeru," povedal zástupca obyvateľov domova dôchodcov, Augustín Michalík.

Dôchodcovia si medzi sebou bežne menia veci

Tí, ktorí si sami varia nám povedali, že v priemere na jedlo minú denne 5 až 6 eur. Na to ani to symbolické zvýšenie životného minima nestačí. Stravou to ale nekončí. Podľa Augustína Michalíka, si dôchodcovia bežne medzi sebou vymieňajú aj veci. "Je to výsledok toho aký bude priemerný zárobok v Slovensku," hovorí štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Priemerný dôchodok, tvorí 47% priemerného zárobku, preto vystáva otázka, či by sa platy  pracujúcich nemali zvýšiť. Ministerstvo práce chce predstaviť filozofiu minimálneho dôchodku. Po novom by životné minimum malo zostať aj dôchodcom, ktorí sa dostali do exekučného konania.

Ochrana dôchodku pred exekúciou

Dnes môže exekútor dôchodcovi zhabať až 60 percent minima. Ak všetko pôjde podľa plánov, tak od novembra tohto roku by mu malo zostať celé a teda 198 eur. "Sme radi, že dôchodcom v exekúcii ostane viac prostriedkov na dôstojnejší život, nijako to však nezmení ich povinnosť uhradiť dlžobu,"  hovorí prezident komory exekútorov Miroslav Paller.

V prípade nízkych dôchodkov im môže zostať na splácanie dlhu taká malá čiastka, že im reálne hrozí exekúcia majetku. Teda 3,5 eura od štátu im tento problém nevyrieši. "Aj za tých 190eur, keď mu to zostane, to nemá ani na stravu a jeden obed," dodal zástupca obyvateľov domova dôchodcov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

zavosh

Súvisiace články

Najčítanejšie správy