Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ženy sú mimo, 88 percent milionárov tvoria muži!
Zdielať na

Ženy sú mimo, 88 percent milionárov tvoria muži!

BRATISLAVA / Drahé autá, luxusné jachty, tučné konto a nehnuteľnosti po celom svete. Podobným komfortom sa môže pochváliť približne 200-tisíc boháčov na svete. Drvivú väčšinu z nich tvoria muži. V tomto elitnom klube však postupne rastie aj zastúpenie nežnejších polovičiek. Niektoré sa však stali bohatými bez toho, aby sa o to akokoľvek zaslúžili. Stačilo im strategicky sa zamilovať.

Muži sú bohatší a úspešnejší

Prehadzovať peniaze lopatou je snom mnohých ľudí. Stať sa boháčom sa však podarí iba nepatrnému promile z nás. Vo svete najbohatších naďalej kraľuje silnejšie pohlavie, ktorému podnikanie ešte stále svedčí o niečo viac.

"Pramení to podľa mňa z toho, že muži boli odjakživa ambicióznejší, je to výsledok toho, že je väčší počet milionárov," myslí si úspešná podnikateľka Monika Céreová. "Zhruba 88 percent milionárov, s majetkom nad 30 miliónov dolárov, sú muži," upresnil analytik banky Stanislav Pánis.

Správne sa vydať

Vo väčšine prípadov je to dielo celoživotnej driny, prípadne náhody. Inokedy sa stačí dobre vydať a vychovať vhodného dediča. "Pre väčšinu žien platí, že volanie pudov zvíťazí. Nikto nebude čakať na materstvo do päťdesiatky," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Kým drvivá väčšina mužov si bohatstvo tvrdo oddrela, viac ako polovica žien sa k nemu dostala dedením. Nebudeme však špekulovať o tom, či svojich partnerov priviedli do hrobu práve láskou k peniazom. "Na to nemáme žiadne štatistiky ani relevantné údaje, aby sme to mohli takto povedať," dodáva Stanislav Pánik.

Peniaze prinášajú moc

Pravda je však taká, že skĺbiť rodinu s podnikaním nezvládne každá žena. S tým súvisí aj počet stroskotaných vzťahov. "Ženy multimilionárky sa dvakrát častejšie rozvádzajú ako muži a priemerný vek muža boháča je 58 rokov, čo je o štyri roky viac ako priemerný vek bohatých žien," hovorí Pánik.

Peniaze pre ne znamenajú pocit bezpečia, kým muži ich spájajú s mocou. Aj preto sú odvážnejší znášať riziko v biznise viac ako ženy. Bolo by naivné čakať, že v budúcnosti sa na tom niečo zmení. Slovensko samozrejme nie je výnimka. "Myslím si, že hromadne nehrozí zmena rolí, to sú fámy, mýty, legendy, ktoré sa niekedy šíria," podotkla Sylvia Porubänová. "Prvý krok je byť úspešný, potom môžete byť milionárka. Ale držím palce a verím tomu, že tu máme veľa šikovných žien," dodáva úspešná podnikateľka Monika Céreová.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy