Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štátny úradník žiadal províziu za hladké vybavenie dokladov
Zdielať na

Štátny úradník žiadal províziu za hladké vybavenie dokladov

BRATISLAVA / O viac ako milión eur zbohatla skupina Ukrajincov a Slovákov, ktorí nelegálne zamestnávali takmer 120 Ukrajincov. Policajti po niekoľkomesačnej operatívnej činnosti gang rozbili. Dostali aj dvoch mužov, ktorí zarábali na vybavovaní úverov.

Pracovník fondu žiadal províziu

Ponúkali úver na bývanie, zatepľovanie alebo výstavbu bytov. Chceli však províziu. Takto mal fungovať bočný kšeft pracovníka Štátneho fondu rozvoja bývanie. Po sedemnástich rokoch to podľa všetkého v štátnej správe zabalí. "Žiadal finančné ale aj nefinančné plnenie za to, že bude bude pôsobiť na proces schvaľovania," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. 

Ján L. si u jedného zo žiadateľov namiesto peňazí vybral značkové oblečenie. Druhý obvinený Alexander C. nepôsobil na ministerstve, ale vystupoval ako sprostredkovateľ úverov. Podľa všetkého si na úplatkoch privyrábal od januára do októbra tohto roku. "Na rôznych osobných stretnutiach žiadal od žiadateľov o podporu. Najmenej v siedmich prípadoch finančnú hotovosť vo výške 700 €," hovorí Gašpar.

Záujemcom o úvery mal sľúbiť, že vybavenie bude prebiehať hladko a bez akýchkoľvek problémov. Mužom hrozí 3 až 8 rokov vo väzení a trestné stíhanie možno budú mať na krku aj niektorí úplatkári.

Rozbili skupinu, ktorá zamestnávala ľudí na čierno

Polícii sa pred pár dňami podarilo rozbiť aj organizovanú skupinu, ktorá nelegálne zamestnávala približne 118 Ukrajincov. Tí síce výplatu dostali, no na odvody a pracovné povolenia sa akosi pozabudlo.

Sedem Ukrajincov a štyria Slováci ich na Slovensko dostali buď na turistické víza, alebo cez prechodný pobyt za účelom podnikania. Peniaze za ich prácu šli do nečinnej spoločnosti odkiaľ len časť vyčlenili na výplaty. "Zisk sa odhaduje na 1 350 000 €," uviedol Gašpar.

Za prevádzačstvo hrozí 2 - 8 rokov

Počas akcie s názvom Kanár v Bratislave a okolí zaistili policajti hotovosť vo výške 75 tisíc eur, notebooky, či telefóny. Obvinenie má na krku momentálne 11 osôb. "Za prevádzačstvo hrozí členom skupiny trest odňatia slobody na 2 až 8 rokov," dodal Gašpar. A podobný trest im hrozí aj za skreslovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Téme sa venuje reportérka Denisa Pirníková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ANO

Súvisiace články

Najčítanejšie správy