Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ticho pred búrkou? Európa čaká, ako dopadnú voľby v Nemecku
Zdielať na

Ticho pred búrkou? Európa čaká, ako dopadnú voľby v Nemecku

BERLÍN, BRATISLAVA / Rozpad eurozóny, zánik eura, dvojrýchlostná eurozóna, dlh Grécka či banková únia. Okolo všetkých týchto vecí bolo posledný polrok pomerne pokojne. Niežeby bola dlhová kríza preč alebo že by sa tieto problémy vyriešili, jednoducho sa iba blížia nemecké voľby. Nemci volia v nedeľu a po nich sa opäť začnú riešiť problémové témy.

Vyhrá opäť Angela Merkelová?

Nemecko najviac ťahá za politické a ekonomické nitky Európy, mnohí sa preto pýtajú, čo sa po voľbách v Európe udeje. Už nejaký čas sa pred voľbami o tých najnepríjemnejších veciach príliš nehovorilo. 

"Veľké strany sa snažili zásadné diskusie o Európe držať skôr bokom. Skôr sa sústreďovať na nejaké domáce témy," hovorí riaditeľ Euractiv Radovan Geist.

Nemecký priemysel šľape a v krajine sa zďaleka tak neprepúšťa ako inde.  Nemecko si zároveň veľmi lacno požičiava. Toto všetko hrá do karát Angele Merkelovej, ktorá by opätovne mohla vyhrať voľby.

"Napriek najväčšej európskej kríze je Nemecko silné, je hnacím motorom a je bezpečnou kotvou stability. A ja chcem pokračovať touto cestou," hovorí Merkelová.

Úplne rovnakou cestou nechcú pokračovať sociálni demokrati, ale euroskeptické rečičky nevedú. Najradikálnejšia je euroskeptická strana AfD, alternatíva pre Nemecko. "Dámy a páni, v politike nie je nič nezvratné, ani euro. Bol to historický omyl a tie sa dajú napraviť. Aj keď euro skolabuje, Európa nie," hovorí PREDSEDA AfD Bernd Lucke.

V prieskumoch však nedosahujú potrebné percentá na otvorenie dverí do Bundestagu. Analytici teda neočakávajú po voľbách nejaké veľké euro otrasy, alebo až prípadný zánik eurozóny či eura.

Voľby odblokujú niektoré rozhodnutia

"Bolo by to práve Nemecko, ktoré by bolo veľmi poškodené, lebo by to bola práve jeho mena, ktorá by bola veľmi silná, čo by bola katastrofa pre nemecký vývoz aj pracovné miesta," vraví ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Ale po voľbách sa krízový kolotoč opäť roztočí naplno. "Napríklad grécky dlh ešte stále nie je odpísaný, pravdepodobne bude potrebná ďalšia pomoc," dopĺňa Baláž.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy