Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
5 rokov krízy = 5 rokov veľkých omylov, pozrite sa
Zdielať na

5 rokov krízy = 5 rokov veľkých omylov, pozrite sa

BRATISLAVA / Nezamestnanosť cez 14 percent, desaťtisíce ľudí bez práce už niekoľko rokov, juh Európy ak nie práve v reálnych, tak aspoň ekonomických plameňoch, neistota a strach, čo bude. Tak vyzerá prierez posledných piatich rokov s krízou. Na začiatku to však až tak zle nevyzeralo, teda aspoň podľa politikov nie. Niektoré vyjadrenia o tom, ako kríza dopadne však boli riadne vedľa.

Hviezdy vedia všetko dopredu

Na finančné veci sa budete pýtať koho, no predsa ministra financií. Jeho odpoveď nám pomohla ako mŕtvemu zimník. "Ja nie som alchymista," povedal minister financií Ján Počiatek.

Premiér Robert Fico sa tváril pomerne sebavedomo. "Bude to historicky najnižší deficit, aký kedy Slovenská republika mala," povedal Fico. Tam, kde sa dostávajú do úzkych ekonómovia a bežní smrteľníci, pomáhajú hviezdy. Tie vedia všetko dopredu.

Prepúšťa sa dodnes

"Nebude to o nejakej veľkej biede pre Slovensko, bude to o veľkých príležitostiach pre Slovensko," povedala astrologička Valika. Všetci boli vedľa, ale najbližšie boli analytici. "Môže obmedziť výrobu, vývoz a teda aj spomalenie ekonomického rastu v krajine," hovorí analytička banky Eva Sadovská.

Žiaľ slovíčko môže sa zmenilo na určite. Prvé prepúšťania začali ešte v roku 2008 a pokračujú dodnes. Napriek tomu, neboli by to politici, aby nenabrali odvahu tváriť sa optimisticky. Ako v roku 2011 vtedajší minister financií. "Nedôjde k poklesu a k zníženiu životnej úrovne," povedal 2. augusta 2011 minister financií Ivan Mikloš.

Táto kríza je iná, je štrukturálna

Opäť vedľa, minulý rok dosiahla naša nezamestnanosť 8-ročný rekord. Ako to celé dopadne, to asi naozaj nevie nikto, ale isté je jedno. "Táto kríza je iná, nie je cyklická ale štrukturálna. Už sa nevrátime k starému normálu, musíme dosiahnuť nový normál," dodáva šéf Európskej komisie José Manuel Barroso.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy