Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Už je dobre! Aspoň podľa šéfa Európskej komisie
Zdielať na

Už je dobre! Aspoň podľa šéfa Európskej komisie

BRUSSEL, ŠTRASBURG / V Európe už bude dobre! Tie najhoršie prekážky a dozvuky krízy vraj máme za sebou. To nie je náš výmysel, ale slová šéfa európskej komisie Barrosa. Priamo z jeho úst to vo francúzskom Strassbourghu si to vypočuli novinári.

Treba makať

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso podal svoju výročnú správu o stave Únie. Predniesol ju počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. "Nie je vhodný čas hádzať uterák do ringu, ale treba si vyhrnúť rukávy a pracovať ešte tvrdšie," povedal Barroso pred europoslancami.

Podľa Barrosa sme už prekonali to najhoršie a všetko je naštartované tak, aby sa kríza nevrátila. Kameňom úrazu sa však môže stať nezamestnanosť. Jej súčasná úroveň je podľa šéfa Európskej komisie neudržateľná. Ekonomicky aj politicky.

Dôležité zákony

Podľa predsedu EK je na najvyšších predstaviteľoch EÚ, aby v nasledujúcich ôsmich mesiacoch bojovali za Európu, čo predovšetkým znamená prijatie dôležitých zákonov, ako sú tie spojené s budúcim sedemročným rozpočtom Únie. O osem mesiacov sa totiž blížia voľby.

Barroso pripomenul, že EÚ poskytla jasnú odpoveď na krízu, ktorú vyvolali USA v roku 2008 a dodal, že dosiahnuté  výsledky by nemali byť ani preceňované, ale ani podceňované.

Všetci na jednej lodi

V takomto období je veľmi dôležitá solidarita. Obdobie dlhovej a finančnej krízy prirovnal k situácii, keď "nie je možné byť s niekým na jednej lodi a tvrdiť, že tá druhá strana lode sa potápa."

Plánujú sa vyčleniť ďalšie peniaze na zamestnávanie ľudí. Konkrétne čísla budú známe neskôr. Reč bola aj o doterajších úspechoch. Pripomenul lacnejší roaming a lepší bankový dohľad. v Grécku sa už obnovil turizmus, zachránený je Cyprus a aj Írsko. Na to aby Európa tento stav udržala, budú musieť naďalej jednotlivé krajiny šetriť a menej míňať.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy