Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Konkurencieschopnosť Slovenska? Horší sú už iba Gréci!
Zdielať na

Konkurencieschopnosť Slovenska? Horší sú už iba Gréci!

BRATISLAVA / Slovensko je druhou najmenej konkurencieschopnou krajinou EÚ. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2013 - 2014, ktorú v stredu zverejnilo Svetové ekonomické fórum (SEF).

Z krajín EÚ je na tom horšie len Grécko

Oproti minulému roku si slovenská ekonomika zhoršila pozíciu o sedem priečok z minuloročného 71. miesta na súčasné 78. miesto. Pozícia SR klesá už siedmy rok v rade a tohtoročný výsledok je historicky najhorším umiestnením.

Nižšie z krajín EÚ sa v rebríčku nachádza už len Grécko na 91. mieste. Tesne nad SR sa umiestnilo Chorvátsko na 75. mieste a Rumunsko na 76. pozícii. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska je prepad spôsobený pesimizmom podnikateľov, ktorý plynie z dlhodobo neriešených bariér podnikania a zo zmien v daňovo-odvodovom systéme a pracovnoprávnej legislatíve, ktoré platia od začiatku tohto roka.

Na prvej pozícii sa umiestnilo Švajčiarsko

Aliancia považuje za hlavné problémy, ktoré najviac ovplyvňujú našu konkurencieschopnosť, neefektívne verejné inštitúcie, nízku vymožiteľnosť práva, byrokraciu, klientelizmus, neatraktívny daňový systém, nízku transparentnosť a efektívnosť verejných výdavkov, rastúcu zadlženosť štátu, rigidný pracovný kódex a nízku kvalitu vzdelávacieho systému.

SEF v tomto roku zaradilo do hodnotenia 148 krajín z celého sveta. Na základe výsledkov správy sa piaty raz po sebe umiestnilo na prvej pozícii Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a Fínsko je na treťom mieste. Nemecko sa oproti minulému roku posunulo o dve miesta vyššie a obsadilo 4. priečku. USA po štyroch poklesoch v uplynulých rokoch zvrátili trend. Zlepšili si pozíciu o dve priečky a skončili na 5. mieste. Pozíciu si tiež zlepšil Hong Kong z minuloročného 9. miesta na súčasné 7. miesto.

Naopak Švédsko, Holandsko a Veľká Británia v rebríčku v porovnaní s minulým rokom mierne klesli. Susedná Česká republika klesla o sedem miest na 46. priečku. Lídrom v regióne krajín V4 sa po prvýkrát stalo Poľsko, ktoré si medziročne pohoršilo o jednu priečku a obsadilo 42. miesto. Maďarsko kleslo o 3 miesta a obsadilo v tomto roku 63. pozíciu.

Hodnotenie konkurencieschopnosti krajín vychádza z dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov. Prieskum sa konal od januára do apríla 2013 a zapojilo sa doň viac ako 13 tis. manažérov z celého sveta.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy