Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maloobchodné tržby sa rekordne prepadli, ekonomika Slovenska je na tom podľa Sulíka šeredne
Zdielať na

Maloobchodné tržby sa rekordne prepadli, ekonomika Slovenska je na tom podľa Sulíka šeredne

BRATISLAVA / Rekordný apríl zažil slovenský maloobchod. Žiaľ, v negatívnom zmysle. Koronakríza a s ňou spojené bezpečnostné opatrenia zrazili na kolená mnohých, dokonca viac ako veľká kríza v roku 2009. Niektorí museli svoje prevádzky zatvoriť. Pravidlá sa postupne uvoľňujú, o oživení sa však ešte zďaleka nedá hovoriť. Nepoteší ani správa o podnikateľskom prostredí na Slovensku z rezortu hospodárstva. Firmy sú okrem toho naďalej nespokojné s vládnou pomocou. Kabinet napríklad len vo štvrtok schválil pomoc s nájmami.

Tržby v malobchode sa medziročne prepadli cez 14 percent, niektoré jeho oblasti dopadli ale oveľa oveľa horšie. "Toho čierneho Petra majú ubytovacie zariadenia, ale taktiež aj reštaurácie a stravovacie zariadenia," povedala analytička Wood&Company Eva Sadovská. Aj tatranské hotely majú za sebou veľmi ťažké časy a niektoré sú dokonca ešte stále zatvorené. "Cestovný ruch krváca, ta situácia je extrémne vážna," uviedol člen predstavenia OOCR Vysoké Tatry Martin Novotný. 

Hoteliéri vysvetľujú, že dlhé obdobie mali hotely zatvorené, ich príjmy boli nulové. A straty sú naozaj veľmi bolestné. "Keďže tie prevádzky boli zatvorené úplne, tak tie straty sa počítajú v státisícoch eur," hovorí manažérka hotela Horizont Lucia Blašková. ni rešturáce nemali jednoduchú situáciu, vačšinu z nich zatvorili alebo skúšali alternatívu akou bola napríklad donášková služba.

"Tie tržby ledva  pokryli iba to, aby zostali na trhu, aby sa tie reštaurácie úplne nestratili," dodáva Novotný. Naopak niektorým sa medziročne polepšilo. Ide o víťazov korona krízy. "To sú tie hyper a supermarkety. Nešpecializované predajne," vysvetlila Sadovská. Celkovo to, ale maloobchod schytal v plnej sile. Aprílové tržby sú katastrofálne a máj nebude extra lepší. "Máme informácie, že sa rozhodli niektorí zavrieť už v máji," hovorí Daniel Krakovský, z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. V druhej časti mája sa opatrenia začali uvoľňovať. ľudia sa, ale nevrhli na obchody veľkým rozhadzovačným štýlom a tak rýchlo ani nevrhnú. "Mnohé domácnosti prichádzajú o príjmy, prácu. Spotrebiteľ je v takých časoch opatrnejší," vysvetlila Sadovská. 

Podnikatelia sa počas celej krízy sťažujú, že vládna pomoc je pomalá a neefektívna. Vláda napríklad len teraz 4. júna schválila pomoc s nájmami tým, ktorí museli zavrieť svoje prevádzky. "Ideálny deň, kedy s tým začneme, by mohol byť 15.jún," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. "Keby to prišlo koncom apríla, tak viacero maloobchodníkov má kľudnejší spánok," myslí si Krakovský. Dotácia bude ako prenajímateľ poskytol zľavu nájomcovi, najviac však do výšky 50 percent. Štát by to malo stáť približne 200 miliónov eur. Aby toho marazmu nebolo málo, tak vláda zverejnila aj správu o stave podnikateľského prostredia na Slovensku. "Podnikateľské prostredie je v stave šerednom," uviedol Sulík. Podnikatelia vnímajú isté uvoľnenie, okrem podpory by však uvítali aj pozitívnu rétoriku, nie len strašenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy