Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Nezvyčajný konvoj na slovenských cestách. Vodiči neverili vlastným očiam
Zdielať na

FOTO: Nezvyčajný konvoj na slovenských cestách. Vodiči neverili vlastným očiam

BRATISLAVA / Nezvyčajný konvoj išiel túto noc takmer cez celé Slovensko. Po špeciálnej niekoľkotýždňovej príprave vyrazil z Bratislavy do Liptovského Mikuláša a cesta trvala viac ako 6 hodín. Niektorí vodiči neverili vlastným očiam. Na ceste totiž bolo lietadlo.

35 metrové lietadlo malo kapacitu 100 cestujúcich. "Samotné trasovanie, preprava, komunikácia s úradmi, pracoval na tom tím. Obhliadky trás, mosty sú vždy rizikom. Tým, že šírka je 6,5 tak rizikom sú aj jednotlivé úseky ciest," vyjadril sa špecialista na prepravu nadrozmerných nákladov Ján Pažin. "Museli sme z neho zdemontovať krídla, všetky chvostové plochy a podvozok," prezradil pilot Cyril Fogaš.

Takmer 30 ročné lietadlo prepravovali v noci, kedy je frekvencia áut na cestách nižšia. Tri veľké aj 40 tonové ťahače sprevádzalo 5 sprievodných vozidiel a policajné autá. "Lietadlo v zdemontovanom stave bolo prepravované na troch podvalníkoch, na ktorých boli urobené špeciálne konštrukcie. Ťahač viezol trup, ďalší krídla a posledný chvostové plochy," vysvetlil Fogaš. "Na diaľnici je to plynulejšie. Tam sme išli 80-tkou a sú úseky, kde sme išli aj 20-tkou" dodal Pažin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy