Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Známi slovenskí umelci poslali ministrovi zdravotníctva otvorený list. Toto v ňom žiadajú
Zdielať na

Známi slovenskí umelci poslali ministrovi zdravotníctva otvorený list. Toto v ňom žiadajú

BRATISLAVA / Poďakovanie za spoluprácu a prípadné opätovné prehodnotenie odvolania riaditeľa Národného ústavu detských chorôb je obsahom listu, pod ktorý sa podpísali najznámejší umelci ako Martin Valihora, Anita Soul, Igor Kmeťo či Rytmus. Ďalší otvorený list ministrovi poslali aj lekári pracujúci v susednom Kitsse.

Je to už šesť dní čo minister zdravotníctva Marek Krajčí pre zlé hospodárenie odvolal vedenie najväčšej detskej nemocnice v strednej Európe. Odvtedy na stôl ministra pribúdajú otvorené listy so žiadosťou o prehodnotenie odvolania Ladislava Kužela. Prví tak urobili zamestnanci Národného ústavu detských chorôb, ďalšie listy adresované ministrovi sú od umelcov a bývalých kolegov Ladislava Kužela.

"My ako umelci sme sedem rokov spolupracovali s NÚDCH na rôznych príjemných akciách a kultúrnych akciách. Preto považujeme za prirodzenú, ľudskú, občiansku povinnosť sa vyjadriť a s veľkou vďakou, podporou za vykonanú prácu, ktorá sa tam odvádza," vyjadril sa hudobník Martin Valihora. S tak narastajúcim návalom podpory nepočítal minister, ani odvolaný riaditeľ Ladislav Kužela. "Nesmierne si cením každý jeden hlas, každú iniciatívu. Pre mňa je to vzpruha a zároveň toto je pre mňa ocenenie. Naozaj, celé to nie je o mne, nie je o mojej stoličke, neplánujem sa na tú stoličku vrátiť," vyjadril sa odvolaný generálny riaditeľ Ladislav Kužela.


"Viete tie podpisy na petícii nevypovedajú o názore všetkých odborníkov pracujúcich v ústave, ale áno nesmierne si vážime prácu zdravotných sestier, lekárov a iného personálu," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Odpor po odvolaní riaditeľa je tak veľký, že ministerstvo určilo termín, kedy sa nespokojným zdravotníkom pozrie do očí a všetko im vysvetlí. "Ešte tento týždeň sa minister stretne s pracovníkmi NÚDCH. Kedy presne, to nepovieme kvôli medializácii, ktorá je i tak už enormná," povedala Eliášová.


"My sme s vedením mali úžasné skúsenosti, my sme listom chceli vyjadriť, ako si to vážime," vyjadril sa jazzový hudobník Matúš Jakabčič. "Minister na rozhodnutí trvá. A vedením poverí toho, komu dôveruje," dodala  Eliášová. "Ja chápem ľudí, že mali dobré skúsenosti s vedením pod Kuželom, ale treba dať šancu novému a uvidíme, čo dokáže. Rešpektujem rozhodnutie Mareka Krajčího," skonštatovala predsedníčka Výbor NR SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy