Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Ako spoznať falošnú bankovku? V obehu sú ich stovky
Zdielať na

Ako spoznať falošnú bankovku? V obehu sú ich stovky

BRATISLAVA / Falošných bankoviek na Slovensku stále pribúda. Národná banka Slovenska za prvých 6 mesiacov tohto roka, odhalila až 979 kusov falošných eurobankoviek. Počet falošných mincí dokonca vzrástol o takmer 260 percent. Pritom trest za falšovanie peňazí je až 10 rokov vo väzení.

Najčastejšie 100 eurovka

Falošné eurobankovky a mince sa v poslednom období čoraz častejšie objavujú aj v okrese Ružomberok. "Do dnešného dňa evidujeme na území okresu Ružomberok, 44 falzifikátov mincí a 15 kusov falzifikátov bankoviek," uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva policajného zboru Ružomberok Ľuboš Šavrnoch.

V Ružomberku, rovnako ako v rámci celého Slovenska, sa do obehu dostalo najviac 100 eurových bankoviek. Z mincí boli najčastejšie 2 eurové falzifikáty. Národná banka odhalila za prvý polrok aj 305 kusov falošných 50 centových mincí.

Ako spoznať falzifikát

"Kvalita vyhotovenia falošných mincí a bankoviek bola dobrá, pri minciach až veľmi dobrá," hovorí hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Napriek tomu sa pri lepšom skúmaní dajú rozlíšiť. Pri bankovkách väčšinou stačí jednoduchý test hmatom, pohľadom a naklonením. "Pri hmate si treba všímať vystupujúcu tlač, pri pohľade na bankovku zas vodoznak a jej farebnosť a pri naklonení bankovky vidieť rysujúci prúžok," radí Petra Pauerová.

Hrozí basa 10 rokov

Mince však veľakrát rozoznáte len pomocou magnetu. Pravú magnet pritiahne, falošnú nie. "Našich kolegov na obchodoch školíme dokonca aj na falošné stravné lístky. Ak sa z nejakého zdroja dozvieme, že sa vyskytli falošné bankovky, posielame automaticky informáciu na všetky obchody a všetci zamestnanci obchodov sú znova preškolení," také je vyjadrenie obchodného reťazca TESCO.

Podľa hovorkyne Národnej banky Slovenska, zachytené falošné mince a bankovky, ostávajú uskladnené v NBS. "Za falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnenú výrobu peňazí a cenných papierov, alebo ich uvádzanie do obehu, hrozí trest odňatia slobody páchateľovi do výšky 10 rokov," uviedol Ľuboš Šavrnoch.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Najčítanejšie správy