Skoro jasno
21°
Bratislava
Investor opäť začne na Kráľovej hore povoľovací proces
Zdielať na

Investor opäť začne na Kráľovej hore povoľovací proces

Investor tak zareagoval na to, že primátor Bratislavy vo štvrtok stiahol zo zasadnutia zastupiteľstva návrh o prenájme pozemku na Kráľovej hore od jeho vlastníka – spoločnosti Kráľova hora. s.r.o.

Primátor návrh stiahol

Investor, ktorý plánoval stavať na Kráľovej hore – lúke nad Dlhými dielmi, nevidí inú možnosť, ako opäť začať povoľovací proces k výstavbe. Ten pozastavil v novembri 2011 ako „akt dobrej vôle“, informovala hovorkyňa spoločnosti J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

Investor tak zareagoval na to, že primátor Bratislavy vo štvrtok stiahol zo zasadnutia zastupiteľstva návrh o prenájme pozemku na Kráľovej hore od jeho vlastníka – spoločnosti Kráľova hora. s.r.o., ktorá je blízka spoločnosti J&T Real Estate. Hlavné mesto si ho chcelo od spoločnosti prenajať, lebo chce zachovať lúku bez zástavby. Investor by si od mesta prenajal pozemky v bratislavskej Petržalke a Trnávke.

Podľa Krajňákovej sa investor od novembra snažil vychádzať v ústrety občanom, petičnému výboru i vedeniu mesta. Spoločnosť si teraz počká na vysvetlenie situácie a ďalšie návrhy bratislavského magistrátu. Návrh primátor zo štvrtkového zasadnutia zastupiteľstva stiahol po dohode s poslaneckými klubmi, nie je totiž jasné, či má mesto pristúpiť k prenájmu pozemkov. Rokovať o návrhu má zastupiteľstvo najskôr na júnovom zasadnutí.

Problémová Petržalka

Hlavné mesto podľa návrhu plánovalo Petržalke odňať správu nad pozemkami v štyroch lokalitách. Následne by ich prenajalo spoločnosti Kráľova hora, s.r.o. Petržalské zastupiteľstvo však na aprílovom zasadnutí vyjadrilo s odňatím nesúhlas. Návrh počítal s prenájmom pozemkov spoločnosti Kráľova hora. s.r.o. na 30 rokov s celkovou rozlohou 88 802 metrov štvorcových za takmer 850 905 eur za rok. Investor by mohol na prenajatých pozemkoch stavať v súlade s územným plánom mesta.

Mesto by si zas od spoločnosti prenajalo pozemok na Kráľovej hore. Rozlohu má 205 769 metrov štvorcových, nájom by trval tiež 30 rokov. Mesto by zaň ročne zaplatilo približne 851 743 eur. Ako uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, s pozemkami v Ružinove problém nebol, na rozdiel od tých petržalských. Mesto s ružinovským miestnym úradom o zámene pozemkov rokovalo, pričom s ňou ružinovský starosta súhlasil. V Ružinove ide o pozemok za letiskom, teda v odľahlejšej lokalite.

Iná situácia však nastala v Petržalke. „Záujem prenajať a neskôr zameniť pozemky v mestskej časti Petržalka, ktoré sú skôr v centrálnejšej polohe, mestská časť považuje za citlivé z hľadiska budúcej možnej zástavby,“ povedal bratislavský primátor. Ako uviedol predseda najväčšieho poslaneckého klubu SDKÚ-DS, Most -Híd Ivo Nesrovnal, očakávali, že mesto príde s riešením, ktoré nebude vytvárať problémy v iných mestských častiach.

Dohoda nepadla

Keďže je Petržalka proti navrhnutému riešeniu, tento konsenzus sa dosiahnuť nepodarilo, myslí si Nesrovnal. Poslanec Ján Hrčka (SaS) v diskusii uviedol, že nejde o nájom rovnocenných pozemkov. Pozemky, ktoré mesto investorovi ponúka, sú podľa neho výhodnejšie ako tie, ktoré mesto dostane. Lúka Kráľova hora leží v katastrálnom území mestskej časti Devín, využívajú ju však najmä Karlovešťania. Obyvatelia rozbehli petíciu, ktorú v septembri 2011 s 21-tisíc podpismi odovzdali primátorovi Bratislavy Milanovi Ftáčnikovi. Dosiahnuť chceli, aby sa na Kráľovej hore nestavalo.

Na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva vystúpili aj aktivisti, ktorí bojujú za Kráľovu horu bez zástavby. Aktivistke Kataríne Šimončičovej sa nepozdávalo, že by malo ísť o nájom pozemkov a nie o zámenu, ktorá by bola podľa nej korektná. Dodala, že ak by mesto bolo nájomcom pozemku na Kráľovej hore, vlastníkom by ostal investor. Ak by teda aj chceli zmenu územného plánu zóny, investor by podľa nej mohol namietať a mesto žalovať.

Zámenu pozemkov by na rozdiel od nájmu prijal aj poslanec karloveského miestneho zastupiteľstva Marcel Zajac. Podľa neho pre investora je ešte väčší bonus práve prenájom pozemkov. Ako informoval hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy, návrh hovoril o nájme pozemkov, lebo v prípade ich zámeny by mesto muselo zaplatiť 20-percentnú daň. Nájomná zmluva by podľa neho riešila aj otázku, čo s pozemkami po vypršaní nájmu 30 rokov. Zmluva mala klauzulou zabezpečiť, že investor opäť nezíska nezastavaný pozemok na Kráľovej hore a mestu ostanú zastavané pozemky v Petržalke a Trnávke.

Najčítanejšie správy