Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Falšovali bločky a znižovali tržby. Až 21 z 23 kotrolovaných obchodov
Zdielať na

Falšovali bločky a znižovali tržby. Až 21 z 23 kotrolovaných obchodov

BRATISLAVA / Dépeháčka sa v registračnej pokladnici zázračne zmenila. Zmenila v prospech podnikateľa a v neprospech štátu, teda všetkých. A to až o 90 percent. Čarovanie s registračnými pokladnicami a ich fiškálnou pamäťou odhalila najnovšia razia finančnej správy.

23 z 21 podnikateľov si znižovali dane

Kontrola fiškálnej pamäte priniesla zaujímavé zistenia a fiškálna pamäť by sa tak pokojne mohla volať čarodejná. Razie prebehli v 23-troch vytipovaných prevádzkach s textilom, potravinami a spotrebným tovarom. 21 z nich preukázalo vyššiu školu mágie.

"Dátum, číslo bloku, aj čas sedí. Ale bohužiaľ tá suma je značne odlišná. Podnikateľ skrátil tržbu až o 90 percent," povedal Daniel Čech, riaditeľ finančnej sekcie Finančného riaditeľstva SR.

Oklamať fiškálnu pokladňu nie je jednoduché

Registračné pokladnice majú fiškálnu pamäť. Blok, ktorý dostanete pri nákupe si zapamätá pre potreby podnikateľa, ale aj pre štátne orgány. "Nedá sa prepisovať, to znamená že údaje sa tam napíšu naraz a už ich nie je možné meniť," vysvetľuje princíp pokladní Ľubomír Švec, ktorý predáva pokladnice.

Pri istom type pokladnice sa to však dá. Miesto bloku dajme tomu na 90 eur si zázračne zapamätá do účtovníctva desať. Na niektorých prevádzkach sa tak tržby krátili až o 3000tisíc eur denne, čo na DPH predstavuje 600 eur.

Štát okrádajú o 150 miliónov ročne

"Podľa odhadov finančnej správy, predstavujú úniky pri registračných pokladniach približne 150 milión eur ročne," upresnil Radko Kuruc, hovorca ministerstva financií. Pri väčšine pokladní sa s ňou nedá manipulovať a seriózny predajca vám takú ani nepredá. "Fiškálna pamäť má niekoľko stupňovú ochranu a mnoho kódov," dodáva odborník na pokladne.

Nezvyčajné požiadavky podnikateľov

Predajcom registračných pokladníc sa niekedy až rozum zastavuje pri kurióznych požiadavkách niektorých podnikateľov. "Povedal, chcem aby si mi na pokladnici urobil nula, čím asi myslel, aby sa mu nulovali tržby. Čo absolútne nie je možné," hovorí Ľubomír Švec.

Ďalší podnikateľ napríklad chcel pokladnicu, ktorá by účtovala len do sto eur aj pri vyšších sumách. Výška pokuty v takýchto prípadoch manipulácie môže dosiahnuť 3300eur.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy