Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Škandál. Policajti mali okrádať vodičov na pokutách!
Zdielať na

Škandál. Policajti mali okrádať vodičov na pokutách!

BRATISLAVA / Inšpekcia ministerstva vnútra má na stole ďalšie prípady korupcie policajtov. O ich odhalenie sa dokonca postarala sama.

Vodičov strašili vysokou pokutou

Tentokrát sa môžu hanbiť dvaja bratislavskí PMJ-čkari, ktorí mali brať úplatky za "prižmúrenie oka" a novozámockí príslušníci za vybavovanie zbrojných preukazov.

U bratislavských PMJ-čkarov ide o jednoznačnú korupciu, v druhom prípade to ale zatiaľ také jasné nie je. Ministerstvo vnútra potvrdilo zneužitie právomoci verejného činiteľa. Údajne aj v súbehu s korupciou.

Odhalila ich Inšpekcia ministerstva vnútra. Pohotovostná motorizovaná jednotka konala v teréne, priamo pri reálne spáchanom priestupku. Vodičov najskôr strašili vysokou sankciou.

"Potom verbálnym a neverbálnym spôsobom komunikácie dávali priestupcovi najavo, že sa vedia dohodnúť aj inak," hovorí hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Privyrobili si tak 500 eur. Stíhaní sú aj traja vodiči, ktorí ich uplatili. Ďalší policajti si zavarili v Nových Zámkoch. Za peniaze mali vybavovať zbrojné preukazy. Jeden stál údajne sto eur.

"Manipulovali s priebehom skúšky tak, že záujemca dopredu vedel otázky, prípadne sa na skúšky vôbec nedostavil," doplnil Lazarov. "Nadriadený už začal konanie o prepustení oboch policajtov," doplnila nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Všetci policajti sa napokon priznali

Všetci policajti sa pod ťarchou dôkazov v plnej miere priznali a rozhodli sa pre dohodu o vine a treste. Konanie inšpekcie ocenil aj bezpečnostný analytik. Pri zvýšenej pozornosti by sa podľa neho takýchto prípadov našlo oveľa viac.

Pre doplnenie. V roku 2012 bolo vznesené obvinenie voči 135 policajtom za 186 trestných činov. To je o 10 policajtov a 15 trestných činov viac ako vlani. Okrem toho nárast nastal aj v roku 2010. Policajti najčastejšie páchajú zneužívanie právomoci verejného činiteľa v súbehu s korupciou.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy