Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zlato stráca lesk, jeho hodnota závratne klesla
Zdielať na

Zlato stráca lesk, jeho hodnota závratne klesla

BRATISLAVA / Od rekordu k rekordu. Aj tak by sa dali označiť výkyvy, ktoré za ostatné dva roky postihli cenu zlata. Kým ešte pred niekoľkými mesiacmi hravo zdolávalo historické hranice, za uplynulé dva obchodovacie dni klesla hodnota žltého kovu najviac za posledných 30 rokov. Zlatá horúčka by tak mohla aspoň na chvíľu opadnúť.

Niečo podobné sa stalo aj s cenou zlata, ktoré za dva dni stratilo pätinu svojej hodnoty. Bublina z roku 2011 tak podľa očakávania konečne praskla. "Došlo k masívnemu výperdaju na trhu so zlatom a drahými kovmi," ktoré sú považované za poistku pred hrozbou vysokej inflácie," uviedol bankový analytik Vladimír Vaňo.

"Vidíme, že inflácia je v eurozóne aj v USA na trojročných minimách, systémové riziko je zažehnané a kapitál si hľadá zhodnotenie smerom  z bezpečných prístavov do akcii,"
tvrdí komoditný analytik Tomáš Plavec.

Cena pod 1 400 dolárov

Cena zlata sa po prvý raz za posledné roky dostala pod hranicu 1 400 dolárov za trójsku uncu a svoj lesk stráca veľmi rýchlo. Tento vývoj by sa podľa odhadov ekonómov nemusel v krátkom čase zastaviť. "Budeme asi vidieť korekciu týchto poklesov a postupné pokračovanie smerom nadol," dodáva Plavec.

Výrazný cenový prepad okrem zlata zaznamenalo striebro, meď aj platina. Neznamená to však, že žltý kov sa stáva nezaujímavým uchovávateľom hodnoty. Jeho zlacnenie totiž môže byť aj dobrá správa. Ekonómovia totiž veria, že je to prvý krok k návratu dôvery v tradičné meny.

"Nevložte všetky vajcia do jedného koša"

Hľadať však investíciu bez rizika je v súčasnosti takmer nemožné. Ako teda postupovať? "Nevložiť všetky vajcia do jedného koša je najlepší prístup k dlhodobému investovaniu," radí Vaňo.

"Ani tie zdroje, ktoré majú ľudia v bankách nie sú 100 percentne bezpečné a preto by ich mali ľudia rozdeľovať do viacerých aktív," uvádza ekomnomický analytik INESS Martin Vlachynský. Možno je to prekvapivé, no v dobe nízkej inflácie sa za najlepšie investičné rozhodnutie považuje zbaviť sa zle úročených záväzkov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy