Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Skutočnosť či fatamorgána? Investori hlásia koniec krízy
Zdielať na

Skutočnosť či fatamorgána? Investori hlásia koniec krízy

Európska ekonomika je na dne. Táto desivá informácia však pre nás nemusí byť taká zlá, ako to na prvý pohľad vyzerá. Svedčí o tom aj fakt, že v januári rástli akcie na burzách najrýchlejším tempom za posledných 15 rokov. Hlbšie ako na dno sa zrejme klesnúť nedá, preto niektorí investori predpovedajú skorý koniec krízy.

Hodnota akcíí stúpla

Hodnota akcií totiž v januári stúpla o vyše 5 percent – najrýchlejším tempom od roku 1997. Tento jav sa pozitívne odrazil aj na slovenských firmách, pôsobiacich na burze. "Nárast akcii v tomto januári v porovnaní s minulým rokom bol o 20 percent," tvrdí finančný riaditeľ spoločnosti Jozef Hodek. 

Súdiac podľa vývoja akcií to vyzerá tak, že svetová ekonomika má najhoršie za sebou. Môže však ísť len o trhovú fatamorgánu. Dôvodom je fakt, že spájať finančné trhy so skutočnou ekonomikou v posledných rokoch nemá zmysel.

"V posledných rokoch naozaj ta väzba medzi finančnými trhmi a reálnou ekonomikou sa dosť odtrhla a to najmä z toho dôvodu, že centrálne banky pomerne značne manipulujú finančnými trhmi," vraví analytik Kamil Boros. Veľa peňazí v obehu akciovým trhom svedčí a optimizmus na trhoch by mal, napriek nie príliš dobrým ekonomickým vyhliadkam, vydržať po celý rok.

Na optimizus je priskoro

Viacerí investori sa domnievajú, že svetová ekonomika je z najhoršieho vonku a tá európska má krízu za sebou. Na prílišný optimizmus je ešte priskoro. Naše peňaženky totiž napriek rastu akcií tento rok dostanú poriadne zabrať. Masívne šetrenie, ktoré majú členské štáty únie ešte len pred sebou, totiž navráva, že na oslavy je ešte priskoro.

„Pokiaľ sa nevymaže dlh, ktorý ešte stále leží na pleciach štátom, ľuďom alebo bankám, tak nebude možné, aby ekonomika rástla," dodáva broker Roland Ižip.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy