Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zamestnanci ako živý štít? Majiteľ firmy hrozí im aj vláde prepúšťaním
Zdielať na

Zamestnanci ako živý štít? Majiteľ firmy hrozí im aj vláde prepúšťaním

Pred Úradom vlády včera protestovali asi dve stovky rozhorčených obyvateľov. Neboli to učitelia, ale zamestnanci televíznej fabriky z Nového Mesta nad Váhom. Asi 150 z nich hrozí prepúšťanie údajne preto, že na rozdiel od zahraničných, slovenský zamestnávateľ nedostal od vlády stimul. Vláda však tvrdí, že nesplnil podmienky.

"My chceme robotu! Dajte nám prácu! Nájdite riešenie!," takéto výzvy adresovali Vláde SR stovky zamestnancov slovenského výrobcu televízorov z Nového Mesta nad Váhom, ktorým hrozí, že prídu o zamestnanie."Vláda sľúbila, že sa pokúsi nájsť riešenie, ale do dnešného dňa sa nič neudialo," tvrdí Ingrid Berecová, hovorkyňa štrajkového výboru.

Prácu môže stratiť 150 zamestnancov

Majiteľ slovenskej firmy na výrobu televízorov ohlásil prepustenie asi 150 zamestnancov. Podľa neho firma nie je schopná čeliť zahraničnej konkurencii, ktorej slovenská vláda poskytla stimuly a im nie. "Vyrábame televízory, no  zahraničné firmy premietajú tie stimuly do cien a idú s nimi dole, takže my sa pod ne nemôžeme dostať," vysvetľuje Ingrid Berecová. Ak podnik nedostane stimuly od vlády, ľudia, vraj, zostanú bez práce.  "Je to jediná firma, ktorá zamestnáva v Novom Meste," hovorí jeden z protestujúcich.

Použil majiteľ firmy zamestancov iba ako štít?

Majiteľ firmy vraj rokoval s vládou, sľúbená pomoc od nej však neprišla. Preto sa chopili iniciatívy zamestnanci. Protest ale vláda považuje len ako živý štít majiteľa a problém vidí inde.  "Je to naozaj iba štít. Majiteľovi nejde odbyt, takýmto spôsobom sa iba snaží tlačiť na vládu," tvrdí Jozef Burian, štátny tajomník Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR. Vládny stimul vraj firma v minulosti dostala a na to isté už dostať nemôže. Musí, tak ako konkurencia, podať návrh nového projektu. "Nedostali sme žiadny návrh, ktorý by nám umožňoval danej spoločnosti pomôcť," konštatuje Tomáš Malatinský, minister hospodárstva SR. "My máme veľký záujem na tom, aby tí ľudia pracovali," zdôrazňuje Vladimír Sumbal z ÚPSVaR  Nové Mesto nad Váhom. Zamestnanci však tvrdia, že na rokovaní vláda hovorila opak.  "Tvrdili, že ak skončíme na úrade práce výjde to lacnejšie,  ako keby vláda pomohla zamestnávateľovi,  " sklamane dodáva Ingrid Berecová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pred Úradom vlády včera protestovali asi dve stovky rozhorčených obyvateľov. Neboli to učitelia, ale zamestnanci televíznej fabriky z Nového Mesta nad Váhom. Asi 150-im z nich hrozí prepúšťanie údajne preto, že na rozdiel od zahraničných, slovenský zamestnávateľ nedostal od vlády stimul. Vláda však tvrdí, že nesplnil  podmienky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy