Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Prepúšťať budú aj Železiarne Podbrezová
Zdielať na
Ekonomika

Prepúšťať budú aj Železiarne Podbrezová

Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik

Predstavenstvo ponúkne zamestnancom, ktorí sa stali nadbytočnými, ponúknuť opätovne prácu

"S odborármi sme sa dohodli, že zamestnanci pracovný pomer ukončia buď výpoveďou podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, alebo dohodou z tých istých dôvodov. V prípade, že budú súhlasiť so skončením pracovného pomeru pred začatím plynutia výpovednej doby, spoločnosť im vyplatí, ak v nej odpracovali menej ako 5 rokov, štyri priemerné platy. Ak odpracovali viac ako 5 rokov, tak šesť priemerných platov," informovala dnes personálna riaditeľka ŽP Mária Niklová.

Zamestnanci, ktorí zostanú pracovať počas výpovednej doby, dostanú po jej skončení a odchode z fabriky dvojmesačné odstupné, ak v nej pracovali do piatich rokov. Tri mesačné priemerné platy dostanú tí, ktorí v nej pracovali viac ako päť rokov, dodala Niklová.

Dopady finančnej a hospodárskej krízy sa snažilo Predstavenstvo ŽP riešiť už v 3. a 4. štvrťroku 2008. Všetky prijaté opatrenia ale nedokážu udržať konkurencieschopnosť spoločnosti na trhu, preto bolo nútené na základe podrobnej analýzy konkurentov v rámci Európskej únie a zákazkovej náplne urobiť aj opatrenie vedúce k zníženiu stavov zamestnancov.

V prípade, že dopady hospodárskej krízy nebudú také drastické, je Predstavenstvo ŽP pripravené naštartovať podnik na plný výkon a zamestnancom, ktorí sa v súčasnosti stali nadbytočnými, ponúknuť opätovne prácu, konštatovala Niklová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy