Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Expert na obranu? Galko sa vrátil späť k potravinám
Zdielať na

Expert na obranu? Galko sa vrátil späť k potravinám

Poľnohospodárstvo, rodinné podnikanie, ale aj vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne. Tieto témy dnes trápia viaceré opozičné strany. Žezlo v nekonečnom sťažovaní sa na podiel domácich potravín na slovenských pultoch prevzali saskári. No a exminister obrany Ľubomír Galko presedlal na pôdohospodárstvo...

Jahnátek vraj nebojuje

"Musíme sa sťažovať na nečinnosť nášho ministra. Práve jeho pasivita môže naše poľnohospodárstvo zničiť." A to preto, že málo lobuje v Bruseli. Šéf rezortu Ľubomír Jahnátek Smer-SD Galkovi odkazuje, že netuší, o čom hovorí.

Vyzerá to ale tak, akoby dnes každý chcel pomôcť každému. Okrem SaSkárov si totiž tlačovku zvolali aj kresťanskí demokrati. Tí zas chcú pomáhať tzv. rodinnému podnikaniu.

Kádehá a pomoc podnikateľom

"Chcem aby rodinné podnikanie prinieslo viac práce, viac peňazí do našich rodín," podotkol poslanec Ján Hudacký. V doobedňajšej pomoci všetkým Slovákom však nezaostávajú ani obyčajní ľudia. 

Igor Matovič chce zakázať zisk zdravotným poisťovniam ústavným zákonom. Ďalším návrhom presadzuje, aby poisťovne museli viesť v účtovníctve oddelenú evidenciu pre verejné zdravotné poistenie a pre prevádzkovú činnosť. A to tak, aby bolo možné zistiť hospodársky výsledok za každú činnosť samostatne. 

Pol miliardy. Podľa Matoviča

"Ide o ústavne čisté riešenie,“ komentoval návrhy predseda obyčajných ľudí. Štát by tak podľa neho ušetril pol miliardy eur, ktoré vláda chystá na odkúpenie dvoch súkromných zdravotných poisťovní. Občanom by zároveň zostala možnosť výberu poisťovne.

Ak by Smer-SD aj naďalej presadzoval odkúpenie súkromných poisťovní, boli by po zákaze zisku omnoho lacnejšie. Teda aspoň podľa Matoviča.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/Ľudovít Vaniher

Súvisiace články

Najčítanejšie správy