Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Benzín zlacňuje. Aj vďaka Barackovi Obamovi...
Zdielať na

Benzín zlacňuje. Aj vďaka Barackovi Obamovi...

Mesiace sme sledovali, ako jeho cena stúpa, a tak je nasledujúca správa až neuveriteľná - benzín bude lacnejší. Jeho cena sa dostala až nad hranicu 1,60. Teraz budeme zmeny cien na čerpacích staniciach sledovať pre zmenu s radosťou.

Cena benzínu bude klesať

"Ťažko povedať, či je to svetlá výnimka, ale v každom prípade je to už druhé zlacnenie za dva týždne," potvrdil analytik cien pohonných látok Tomáš Novotný. Spolu s aktuálnou druhou vlnou zlacňovania to znamená zatiaľ cenu nižšiu o vyše dva centy na liter.

A klesanie pokračuje. "Od včerajška na niektorých čerpacích staniciach motoristi môžu tankovať o 2 centy za liter lacnejšie a naftu o cent lacnejšie," doplnil Novotný.

Vzhľadom k vykurovacej sezóne nafta príliš klesať nebude, no určite by nemala stúpať. Benzín by mal ísť dole výraznejšie, až na 1,50 za liter sa však zrejme nedostaneme. Pod touto hranicou sme boli pred rokom, od januára však prišlo rapídne stúpanie, ktoré skončilo až koncom apríla na 1, 60. Potom prišli tri mesiace klesania a následne opäť, stúpanie. Aktuálny pokles by mohol pár týždňov pretrvať.

Vďaka za prezidentské voľby

Americké prezidentské voľby sú v tomto smere tiež istým pozitívom pre celý svet. "Americké voľby pomôžu tým spôsobom, že ani americký prezident nechce, aby bol benzín drahý pred voľbami," myslí si ekonomický analytik Tomáš Plavec.

Analytik vidí priestor na pokles ešte o zhruba 6 centov, avšak len postupný. No aj tak stále patríme do drahšej polovice členských štátov únie a ísť tankovať kúsok za hranice sa oplatí každým smerom, azda okrem Maďarska.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

AJOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy