Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úradu šéfoval 35 dní, dostal odstupné 4800 €
Zdielať na

Úradu šéfoval 35 dní, dostal odstupné 4800 €

Za pár dní práce dostanete odstupné ako kráľ. Ale len vtedy, ak máte správnu funkciu. Najlepšie štátnu. Napríklad ako bývalý riaditeľ úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Dolnom Kubíne. Pracoval tam krátko, ale štát mu dal odstupné, ktoré vraj musel prijať.

Aj keby robil 2 mesiace, dostane 4800 €

Ladislav Svrčan šéfoval Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny celkovo 35 dostal, v hrubom dostal odstupné 4800 €. To všetko dovolí naša legislatíva. "Niektorí to nazývajú zlatý padák, neviem či je to padáčik voči ozaj zlatým padákom za rok funkcie 200-250 tisíc," tvrdí spomínaný exriaditeľ.

Avšak keby aj riaditeľ pobudol vo funkcii hoc aj týždeň, dostane rovnaké odstupné. Plus dva mesačné platy z kolektívnej zmluvy. "Má nárok na odstupné, pokiaľ robil do dvoch rokov na dvojmesačné odstupné," vysvetľuje Zuzana Kršková z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Dolnom Kubíne.

"Nešiel som tu preto, aby som sa po mesiaci pratal, o to sa postarali novinári, nemyslím tým televízie, ktorí začali účelovo vypisovať na moju osobu články," doplnil Svrčan.

Vysoké odstupné vrátiť nemôže

Exriaditeľ aj keby sa akokoľvek bránil odstupnému, odstupné musí prijať. "Zákon nepripúšťa ani nerieši, aby odstupné bolo vrátené späť do rozpočtu, by sme to museli zaúčtovať ako mylnú platbu a vrátiť mu späť na účet," vysvetľuje Ján Kvietok z rovnomenného úradu.

"Nové vedenie ministerstva práce v budúcoročnej novele zákona o štátnej službe bude dbať nato, aby sa takéto prípady nemohli stávať ani výnimočne," hovorca ministerstva práce, sociálnych," vecí Michal Stuška. Bývalý riaditeľ časť peňazí daroval detskému domovu na športový deň.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy