Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Figeľ: Ja že som dal zlatý padák? Ja ušetrím aj miliardu
Zdielať na

Figeľ: Ja že som dal zlatý padák? Ja ušetrím aj miliardu

Ešte v utorok exminister dopravy, Ján Figeľ, obhajoval zmluvu bývalej riaditeľky pošty, vďaka ktorej zrejme dostane odmenu 178-tisíc eur. Dnes radí premiérovi Ficovi ako ušetriť 1,7 miliardy. Vraj sa to s motiváciou štátnych manažérov nevylučuje.

Ušetríme viac ako miliardu

Recept na konsolidáciu by mal byť podľa opozičnej KDH opačný, aký naordinoval vládny Smer-SD. Podľa hnutia totiž opatrenia, s ktorým prišiel kabinet Roberta Fica, zasiahnu cez novú daňovú záťaž predovšetkým slabších.

KDH preto vláde zaslala list, v ktorom ponúka päť základných riešení, ktoré by podľa strany znamenali škrtanie neefektívnych výdavkov a neobmedzovali by vytváranie nových pracovných miest, ktoré je podľa KDH najlepšou sociálnou politikou. Rozpočet by si podľa prepočtov hnutia ich zavedením polepšil o takmer 1,8 mld. eur.

Základom konsolidačného receptu KDH má byť predovšetkým sústredenie sa na zníženie daňových únikov, predovšetkým pri dani z pridanej hodnoty, na priemer Európskej únie. Znamenalo by to dodatočné príjmy 1,1 mld. eur. "Zlepšiť výber daní, čo je veľká výzva, pretože horšie na tom je len Grécko,“ konštatoval Figeľ.

KDH je ochotná rokovať

Podľa KDH je pritom potrebné aj zefektívniť verejné obstarávanie zavedením porovnávacej bázy pri obstarávaní tovarov a služieb zo štátneho rozpočtu. Ďalším opatrením by bolo zavedenie takéhoto benchmarkingu pri obstarávaní aj pri samosprávach. Tieto dve opatrenia by podľa hnutia mohli rozpočtu ušetriť 315 mil. eur.

Okrem toho KDH navrhuje obmedziť vyplácanie sociálnych dávok bohatým, čím by sa mohlo ušetriť 200 mil. eur. Posledným z navrhovaných opatrení je prehodnotenie potrebnosti a činnosti rozpočtových príspevkových organizácií, čím by sa podľa KDH dalo ušetriť ďalších minimálne 150 mil. eur. Štát totiž financuje viac ako tisíc rozpočtových a príspevkových organizácií, ktoré ho stoja viac ako 1 mld. eur ročne. Viaceré pritom vykonávajú duplicitné alebo nepotrebné činnosti.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Ján Figeľ_predseda KDH_Slovenská pošta_koláž

SITA/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy