Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Aj schizofrenici majú sťažený prístup k liekom. Lekári varujú...
Zdielať na

Aj schizofrenici majú sťažený prístup k liekom. Lekári varujú...

Pacienti psychiatrie vraj majú dosť veľký problém dostať sa k svojim liekom. Teda aj schizofrenici, ľudia s ťažkými formami depresie s halucináciami a bludmi. Ak ich ambulantný lekár ochorie či odcestuje, iného psychiatra ťažko zoženú. Ide totiž o to, že psychiatri nakupujú ampulky z vlastného vrecka tak ako obvodní očkovacie látky. A len taký počet, aby vyhoveli svojim pacientom... To nie je všetko!

Psychiatri nakupujú z vlastného - aj stratovo...

Podľa našich informácií nákup liekov práve na takéto ťažké psychiatrické choroby neustále klesá. Dnes je to menej až o jednu tretinu. To však neznamená, že pacienti sa cítia lepšie. Možné je aj zanedbávanie liečby. A ak zvolili práve injekčnú liečbu, nastáva ešte väčší problém.

Pred rokom a pol sa zmenil zákon, ktorý všetko skomplikoval. Ampulky so psychotikami už lekárne bežne nedržia, lekári ich musia nakupovať s predstihom a navyše z vlastného vrecka. Poisťovňa im náklady prepláca až v nasledujúcom mesiaci. Ak teda pacient navštívi iného, zastupujúceho lekára - povedzme v čase dovoleniek, nie vždy sa k lieku dostane.

Jedno liečivo - 170 eur

Ak sa ale pacient nevráti späť k svojmu lekárovi, aby kúpený liek užil, lekár stráca. Nie malé peniaze. Niektoré liečivá sa totiž pohybujú na úrovni 170 eur.

Dostali sme sa k informáciám, že mnohí ambulantní psychiatri práve preto už odmietajú zastupovať v takýchto ťažkých prípadoch. Stav pacientov sa tak môže skutočne zhoršiť.

Komora lekárov chce pôvodný stav

Slovenská lekárska komora preto chce, aby sa systém vrátil do pôvodného stavu, teda že pacient bude opäť lieky dostávať na predpis priamo v lekárni, aby sa k nim dostal vždy a bez čakania. Ministerstvo je však vo vyjadreniach k pripravovanej novele zákona o liekoch strohé. "Bolo ukončené pripomienkové konanie... My skutočne nevieme povedať, ako to dopadne," informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy