Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pacient tvrdí, že ho neošetrili. Lekárka nemá nadlimity zaplatené
Zdielať na

Pacient tvrdí, že ho neošetrili. Lekárka nemá nadlimity zaplatené

Ak Vás niečo bolí, jediným na koho sa v tej chvíli spoliehate je lekár. Ale viete si predstaviť, že by Vás nechcel ošetriť? Niečo podobné tvrdí pán Ján z Kolonice. Lekárka ale hovorí, že ak by ho ošetrili, nikto by im za to nezaplatil.

Keď pána Jána naposledy dohnala silná bolesť chrbtice k lekárovi, v ambulancii zažil poriadny šok. "Že keď nemám porážku, tak ma nemôže vyšetriť. Že ona nemôže pracovať zadarmo," hovorí Ján. "Áno pamätám sa na toho pacienta. Nie, my sme ho neodmietli, pacient po našej ponuke liekov sa zdvihol a povedal, že lieky nepotrebujem," bráni sa neurologička Jana Dziaková.

Akútny prípad musia ošetriť

Jánove bolesti boli totiž také silné, že sa na lieky už nespoliehal. Na dverách ambulancie je dokonca oznam, že akútne prípady ošetrujú bez obmedzenia. "Ak ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, lekár musí ošetriť pacienta. A to bez ohľadu na to, či má zmluvu s poisťovňou alebo na to, aký má dohodnutý finančný objem," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Lekárka však tvrdí, že Ján nepotreboval akútnu pomoc, vraj uňho ide o chronické ochorenie. Ján ale pre silné bolesti nemohol do práce. "Posúdenie zdravotného stavu pacienta je v plnej kompetencii ošetrujúceho lekára," dodala Gašparíková.

Výkony nad limit nikto nezaplatí

Ďalším dôvodom, prečo ho neošetrila vraj bolo prečerpanie limitu. "My špecialisti sme limitovaní poisťovňami. Je to zmluvne dohodnutý objem zdravotnej starostlivosti," hovorí neurologička. V praxi to znamená, že všetkých pacientov po prekročení limitu vlastne ošetruje zadarmo. "Každý mesiac máme niekoľko sto eur nadlimitných výkonov, ktoré nám nikdy nikto nezaplatí," hovorí Dziaková.

Pán Ján s veľkými bolesťami odišiel domov. "Ak pacient nie je spokojný s postupom lekára, má možnosť obrátiť sa s podnetom na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," dodala Gašparíková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy