Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kam zmizli peniaze z letenky? Možno na zdraženie letenky
Zdielať na

Kam zmizli peniaze z letenky? Možno na zdraženie letenky

Barbora z Bratislavy si kúpila letenku do Španielska. Pár dní pred odletom dostala od svojej leteckej spoločnosti email, že jej potrebujú z platobnej karty stiahnuť dodatočný poplatok za letiskovú daň. A aj si ho stiahli. Pýtate sa, ako je to možné, keď Barbora kartu ani len nevytiahla z peňaženky?

Zvykente si na internete čítať maličké písmenká pod čiarou? Ak sú označené ako "súhlasím so všeobecnými podmienkami", mali by ste!

Dopravca si stiahol dodatočný poplatok

 Ak by to urobila aj Barbora, zistila by, že dopravcovi dáva súhlas na peňažné transakcie s jej platobnou kartou. V prípade ďalších neočakávaných poplatkov si teda jej peniaze môže z karty spoločnosť  stiahnuť. V tomto prípade ju o plánovanej transakcii  dopravca vopred informoval emailom. Takže je právne úplne krytý.

"Letecké spoločnosti od začiatku júla posielali emaily svojim zákazníkom a ponechali im čas požiadať o bezplatné storno letenky a vrátenie zaplatených peňazí. Ak klienti nepožiadali, považovali to za súhlas s doplatením a automaticky doplatky sťahovali z ich platobných kariet," uviedol on-line predajca leteniek Michal Repa.

Zákon porušený nebol

Hoci to viacerých zákazníkov leteckej spoločnosti rozhorčilo a pobúrilo, v skutočnosti na hnev nemajú právo. Potvrdilo nám to aj Združenie slovenských spotrebiteľov. "Má smolu, ak s tým súhlasí. Ľudia sú voči sebe maximálne nezodpovední, takýchto sťažností máme veľa," uviedla Marta Sedláčková zo združenia.

Údaje o karte predajca nemá

Aby sme vás upokojili - napriek tomu, že internetový predajca môže z vašej platobnej karty získať ďalšie peniaze, údaje o nej v skutočnosti nemá. Tie môže uchovávať iba banka, ktorá kartu vydala. Na základe vášho súhlasu však môže predajca požiadať vašu banku, aby mu poslala z vášho účtu ďalšie peniaze. Ani to však nemôže robiť ako sa mu zachce a hlavne nie donekonečna. V tomto prípade by to bolo iba dovtedy, kým slečna neodletela za svoje letenky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy