Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Fico chystá diamantový balík pre bežných ľudí
Zdielať na

Fico chystá diamantový balík pre bežných ľudí

Vláda Roberta Fica opäť zvažuje zaviesť základný bankový produkt. Má ísť o univerzálny účet, ktorý by mali mať banky povinne vo svojej ponuke pre chudobnejších ľudí. Takzvaný diamantový balík sme tu už mali pred dvoma rokmi. Záujem oň bol však mizerný.

Trhlín mal balíček podľa analytikov niekoľko. Kým bežný balík stál zhruba 5 eur, cenu univerzálneho balíka banky nastavili na tri až šesť eur mesačne. Tvrdili, že nie je pre štandardných klientov.

Banky ho ani neponúkali

"Kúpilo si ho 5 klientov," povedala Monika Kuhajdová hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie. "Nastaviť jeden balík pre všetkých nie je možné, cena balíka bola vysoká, banky balík ani neponúkali." hovorí finančný analytik Maroš Ovčarik.

Ďalším problémom bolo aj to, že ministerstvo financií nevedelo úplne presne povedať, komu je vlastne produkt určený. Radičovej vláda ho teda zrušila.

Podľa asociácie je to nezmysel

Teraz má ministerstvo predstavu jasnejšiu. Mal by umožniť využívať bankové služby aj tým, ktorí ich vôbec nepoužívajú. Aby napríklad mali šancu nakupovať tovary kartou cez internet alebo nemuseli platiť elektrinu prostredníctvom drahších šekov. Podľa bankovej asociácie je to však nezmysel.

"Ľudí, ktorí majú viac ako 18 rokov a nemajú s bankou žiadny vzťah, teda ani bežný účet ani vkladnú knižku je menej ako 5 percent," hovorí Kuhajdová.

Vyťahovanie peňazí z pokladníc

Podľa neoficiálnych vyjadrení bánk, nie je univerzálny balík nič iné, ako len nástroj na už avizované vyťahovanie peňazí z bankových pokladníc.

"Toto vnímam ako jeden z nástrojov, ako chce vláda znižovať ziskovosť bánk," tvrdí Ovčarik.

To, koľko bude balík stáť a aké služby bude zahŕňať ešte nie je jasné. Ministerstvo financií o tom rokuje so Slovenskou bankovou asociáciou.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy