Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bratislava preskočila Prahu, je bohatším regiónom
Zdielať na

Bratislava preskočila Prahu, je bohatším regiónom

Našincovi by to asi nenapadlo, ale je to tak! Bratislava preskočila Prahu, respektíve Bratislavský kraj v "bohatosti" predčil českú metropolu.

Bratislava - piaty najbohatší región EÚ

V utorok zverejnené údaje Eurostatu, ktoré zohľadňujú rok 2009, totiž označujú bratislavský región za piaty najbohatší v Európskej únii. V predošlom rebríčku patrila Bratislave deviata priečka. Naopak, Praha si o jedno miesto pohoršila, momentálne je siedma. Jej hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa dosahoval 175 percent priemeru EÚ, priemer slovenského hlavného mesta je 177 percent.

Najlepšie v Londýne, najhoršie v Bulharsku

Jasne najbohatším regiónom v únii bol v roku 2009 vnútorný Londýn, v ktorom hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa dosahoval 332 percent priemeru Európskej únie. Kým 17 regiónov únie malo v roku 2009 HDP nad 150 percentami jej priemeru, tak u ďalších 22 to bolo naopak menej než 50 percent.

Najchudobnejšie regióny hlásia štatistici z Bulharska, kde sa dva z nich pohybovali dokonca pod hranicou 30 percent priemeru EÚ. Medzi dvadsiatkou najchudobnejších regiónov figuruje 6 rumunských, po 5 bulharských a poľských, 4 maďarské a žiadny región zo západnej či južnej Európy.

Štandardy kúpnej sily (PPS)

Štatistici vo svojich porovnávaniach použili takzvané štandardy kúpnej sily (PPS). To je umelo vytvorená menová jednotka, ktorá sa používa pri medzinárodných porovnávaniach. Jej výhodou je, že sa v nej do istej miery vyrovnávajú rozdiely, ktoré inak existujú medzi kúpnou silou národných mien jednotlivých štátov. Všeobecne možno povedať, že za jeden PPS by sa kúpilo rovnaké množstvo tovaru či služieb vo všetkých krajinách.

Pozíciu Bratislavy a Prahy ale môžu do značnej miery ovplyvňovať ľudia, ktorí do oboch metropol dochádzajú z okolia, čo však platí pre množstvo regiónov v Európe.

 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy