Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Samsung u prezidenta. Chce 28-miliónovú úľavu na daniach
Zdielať na

Samsung u prezidenta. Chce 28-miliónovú úľavu na daniach

Projekt galantského Samsungu, ktorý požadoval 28-miliónovú úľavu na daniach, na vláde nepochodil. V tejto podobe totiž nespĺňa podmienky. Najvyšší manažment firmy aj o tomto rokoval s prezidentom Ivanom Gašparovičom. S médiami však odmietli o čomkoľvek komunikovať, ide vraj len o lokálny problém.

Na investičný stimul to zatiaľ nie je

Po neúspechu u predstaviteľov vlády napokon najvyšší predstavitelia kórejskej firmy lobovali u slovenského prezidenta. Ten však slovenskú vládu nepotopil. "Je zajedno aj so slovenskou vládou. Treba hľadať cesty, viac investovať do vedy, výskumu, rozvoja," potvrdil hovorca prezidenta Marek Trubač.

Podľa prezidenta má však Samsong strategický význam pre Slovensko. Preto chce byť Gašparovič prostredníkom medzi ním a vládou. Podľa vlády však návrh nespĺňa podmienky na udelenie investičného stimulu. "Informácie z materiálu, ktorý sme dostali, neboli jasné," hovorí premiérka Iveta Radičová.

Za 28 miliónov "len" tisícka nových miest?

Či firma za 28-miliónový vládny balík vytvorí spomínaných 950 pracovných miest, alebo len presunie už jestvujúcich zamestnancov, nie je podľa nej vôbec zrejmé. "Hovorilo sa iba o tom, že by malo ísť o rozšírenie výroby," podotkol Trubač.

Ak by aj nové miesta pribudli, štát 28-miliónmi eur tejto firme plne uhradí platy takmer tisícky zamestnancov počas dva a pol roka, len aby odtiaľ neodišla. Za tú istú sumu však slovenskí investori sú schopní vytvoriť 2, 3 či viac tisíc nových pracovných miest. Podľa prezidenta ale Samsung odchádzať nemieni. Čo však mieni, bude musieť vysvetliť už novozvolenej vláde...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy