Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič prešiel detektorom lži! V zahraničí a úspešne
Zdielať na

Matovič prešiel detektorom lži! V zahraničí a úspešne

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič už úspešne absolvoval vyšetrenie na detektore lži. Predbehol tak svojich bývalých spolupracovníkov z OĽaNO, ktorí ho vyzvali, aby na detektore odpovedal na sedem otázok.

 Na detektore v Londýne

Pred týždňom, v piatok 17. februára, v Londýne záporne odpovedal na otázky, či vzal, dal, alebo mu niekto ponúkol reálny úplatok alebo či pri dovoze tlačiarenského stroja ukrátil štát na cle alebo daniach. "Na všetky tieto otázky som odpovedal a pri všetkých som prešiel s výsledkom, že neklamem," oznámil dnes Matovič na tlačovej besede.

Slová Matoviča potvrdil Don Cargill z britskej spoločnosti NADAC, kde Matovič test absolvoval. Cargill je zároveň prezident Britskej a Európskej polygrafickej asociácie a člen Americkej polygrafickej asociácie. Líder hnutia dostal o svojom teste certifikát, ktorý považuje za dostatočnú záruku, že na Slovensku sú politici, čo sa detektora lži neboja.

Síce to trvalo, ale ani to nebolelo

Matovič opätovne vyzval predsedov parlamentných politických strán, aby vyšetrenie s rovnakými otázkami absolvovali tiež. Dnešný deň považuje v histórii Slovenska za zlomový, pretože ľuďom umožní, aby nevolili "mačku vo vreci", ale posudzovali politikov podľa skutkov. Niekoľkohodinové testovanie nie je podľa Matoviča práve príjemným zážitkom, ale napokon si povedal, že to „ani nebolelo.“

Cargill, ktorý má za sebou stovky vyšetrení, tvrdí, že ani raz mu polygraf nevykázal chybný výsledok. Testovaniu dôveruje a spolieha sa naň. "Ak by som mal niekoho voliť, tak toho, kto prešiel detektorom lži," poznamenal.

Na otázky odídencov Matovič neodpovie

Odídenci z Matovičovej kandidátky sa teda polygrafického preverenia odpovedí na väčšinu svojich otázok zrejme nedočkajú. Ten dnes totiž podotkol, že otázky na detektor prijme len od tých ľudí, ktorí absolvujú vyšetrenie a odpovedia na rovnaké otázky ako on.

Bývalý líder kandidátky hnutia Martin Mojžiš, predsedovia OKS Peter Zajac a KDS Vladimír Palko Matoviča vyzvali, aby na detektore odpovedal, či vypracoval svoju diplomovú prácu samostatne a ak nie, či autorovi jej podstatnej časti zaplatil dovolenku pri mori. Zaujíma ich tiež, či osobne pozval spoločníka Penty Jozefa Špirka na rokovanie o kandidátke hnutia, či pôvodná verzia programu pochádza od Špirka a jeho spolupracovníkov, či odrádzal Františka Mikloška od vystúpenia v televíznej diskusnej relácii a či Matovičov predvolebný štáb nechal vytvoriť transparenty vyvolávajúce dojem, že detektor lži žiada verejnosť.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy