Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Menej papierovačiek, ročné účtovanie urobí poisťovňa
Zdielať na

Menej papierovačiek, ročné účtovanie urobí poisťovňa

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia budú v aktuálnom roku robiť za zamestnancov, podnikateľov, ale aj iných občanov zdravotné poisťovne. Stane sa tak na základe novely zákona o zdravotných poisťovniach.

Túto novelu schválili poslanci začiatkom apríla minulého roka. Novela je platná od mája 2011. Povinnosť vykonať ročné zúčtovanie však poisťovne po prvýkrát dostali až v tomto roku za rok 2011. Samotný spôsob výpočtu poistného sa oproti pôvodne platnému stavu nezmení. Poisťovne vykonajú ročné zúčtovanie do piatich mesiacov od lehoty na podanie daňového priznania.

To, že zdravotné poisťovne robia ročné zúčtovanie sami ale neznamená, že vám z tejto novinky nevyplývajú žiadne povinnosti. Už tento mesiac musí zamestnávateľ dať poisťovniam potrebné údaje o zamestnancov. "Do 28. februára musí predložiť zdravotnej poisťovni skutočnú výšku príjmov za svojich zamestnancov," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Opravy do 31. mája

Do 31. mája môže zamestnávateľ podať opravný alebo dodatočný súhrnný výkaz. Do 30. septembra je poisťovňa povinná vykonať ročné zúčtovanie. Platiteľ poistného môže podať do pätnástich dní námietku voči výsledkom ročného zúčtovania. A do 45 dní od uplynutia lehoty na podanie námietky platca poistenia je povinný uhradiť prípadný nedoplatok.

"Ak poistencovi vyjde nedoplatok zašleme mu výkaz nedoplatkov. Ak mu vyjde preplatok zašleme mu oznámenie výsledku ročného zúčtovania poistného," uviedla hovorkyňa poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Zdravotná poisťovňa ďalej vykoná ročné zúčtovanie za študentov denného štúdia do 26 rokov, ktorí boli samoplatitelia. Ďalej za samostatne zárobkovo činné osoby. Ročné zúčtovanie za rok 2011 urobí poisťovňa do 30. septembra. Musíte ale podať včas daňové priznanie.

Zaplatiť treba do 45 dní

Podobne ako u zamestnancov, tak aj samostatne zárobkovo činné osoby platí, že nedoplatok musíte uhradiť do 45 dní od oznámenia o nedoplatku. Poisťovňa je zároveň povinná vám do 45 dní zaslať prípadný preplatok.


SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy